Jump to content

A legjobb védelem és a legjobb támadósor találkozik a Super Bowlon

2014. 01. 24. 15:31

Több szempontból is különleges csemegének ígérkezik a tengerentúli amerikaifutball-bajnokság (NFL) vasárnapi fináléja, a világ legnagyobb egynapos sportrendezvényének tartott Super Bowl, melyen ezúttal a Seattle Seahawks és a Denver Broncos találkozik egymással.

Az idei, szám szerint 48. Super Bowlon azért várható felettébb izgalmas és érdekes mérkőzés, mert az első sikerére hajtó Seattle révén a liga legjobb védelme küzd meg a bajnokság legjobb támadósorával rendelkező Denverrel. A Seahawks mindössze 231 pontot engedett az alapszakasz 16 mérkőzése során az ellenfeleknek, míg a Broncos ligarekordot jelentő 606 pontot ért el. Ekkora különbség még sosem volt a Super Bowl résztvevői között.

A két gárda kezdő irányítóját (QB) összehasonlítva is jelentős különbség van: a denverieké minden idők egyik legjobbja, a veterán Peyton Manning, aki klasszikus irányítóként legtöbbször passzol, ha nála van a labda, míg a Seattle-t vezető Russell Wilson mindössze második idényét tölti az NFL-ben és az újgenerációs QB-kat képviseli, azaz futva is rendkívül veszélyes tud lenni.

Noha Wilson is kiváló teljesítményt nyújtott az idény során, a két játékos közül az Indianapolis Colts együttesével 2007-ben bajnoki címet nyert Manning számít jobbnak, már csak azért is, mert megdöntötte a passzolt touchdownok (hatpontos gól) és yardok rekordját a mostani szezonban. A döntő két kezdő irányítója között még sosem volt ekkora - 12 év 250 nap - korkülönbség. Amíg azonban a Denver támadásainak központi figurája Manning, addig a Seattle támadása nem Wilsonon áll vagy bukik, ugyanis a legveszélyesebb játékosa a futó Marshawn Lynch, aki arról híresült el az évek folyamán, hogy szinte minden szerelési kísérletet kivéd és a legszorultabb helyzetekből is kimenekül, ezzel további yardokat szerezve csapatának.

A mostani Super Bowl a tekintetben is különleges, hogy ez lesz az NFL történetének első "hideg" fináléja, ugyanis az eddigi végjátékokat rendre déli városokban vagy fedett északi arénákban rendezték. Amennyiben valóban extrém körülmények várják majd a csapatokat a New York-i MetLife Stadionban - az előrejelzések szerint mínusz 3-5 Celsius fok lesz - az a Seahawks malmára hajthatja a vizet, ugyanis a rendkívüli hideg, vagy éppen a havazás elsősorban a passzjátékot nehezíti és a futójátékot könnyíti, ráadásul a Seahawks játékosai jobban hozzá lehetnek szokva a szélsőséges körülményekhez, mivel Seattle jóval északabbra fekszik Denvernél.

A fogadóirodáknál ennek ellenére a Broncos számít valamivel esélyesebbnek, a sikerére nagyjából 1,8-szoros pénzt fizetnek, míg a Seahawks győzelme körülbelül kétszeres nyereményt hozhat a konyhára. A kiegyensúlyozott erőviszonyokat támasztja alá, hogy mindkét gárda 13 győzelemmel és 3 vereséggel nyerte meg saját főcsoportját az alapszakaszban. Az elmúlt húsz évben mindössze másodszor fordult elő, hogy mindkét konferenciából az első kiemelt jutott a döntőbe. A Seahawks története második döntőjére készül, 2006-ban kikapott a Super Bowlban, míg a Broncos az 1997-es és az 1998-as szezonban lett bajnok, de korábban négy fináléban alulmaradt.

A Super Bowl ugyanakkor nem csupán sportesemény, hanem egy óriási show is, nem lesz ez másként most sem: a meccs előtt Renée Fleming operaénekes énekli majd el az amerikai himnuszt, a szünetben pedig az egyaránt Grammy-díjas Bruno Mars popénekes és a Red Hot Chili Peppers rockbanda szórakoztatja a közönséget. A találkozó magyar idő szerint február 3-án 0.30-kor kezdődik.

Fotó: freedigitalphotos.net

sportrajongo.hu/MTI