Jump to content

Donald Sterlinget utálják a legjobban az USA-ban

2014. 05. 30. 16:13

A legfrissebb felmérések szerint Donald Sterling, az észak-amerikai kosárlabda bajnokságban szereplő, Los Angeles Clippers tulajdonosa örvend a legnagyobb közutálatnak. A milliárdos üzletember pár hónapja azzal vívta ki maga ellen a közvélemény és a liga haragját, hogy egy felvételen - melyet természetesen nyilvánosságra hoztak - rasszista hangvételű mondatok hagyták el a száját.

Mint ismeretes a 80 éves Sterlinget a TMZ portál buktatta le, miután a barátnője és közte zajló telefonbeszélgetés felvételét nyilvánosságra hozták. Sterling a hölgynek azt mondta, hogy ne vigyen feketéket a csapata meccseire. A rasszista megnyilvánulás óriási vihart kavart az Egyesült Államokban, és az NBA illetékes testülete néhány nappal később örökre kitiltotta a liga mérkőzéseiről és minden más rendezvényről a már korábban is rasszista botrányba keveredő tulajdonost, valamint pénzbüntetést (a legsúlyosabbat, 2.5 millió dollárt) szabott ki rá.

A Clippers-t 33 éve tulajdonló üzletember először tagadott mindent, majd egy televíziós interjúban az egykori sztár-játékost, az HIV-vírussal megfertőződött Magic Johnsont bírálta igen keményen. Sterlinget csapata eladására is rá akarják kényszeríteni, a lehetséges befektetők, tulajdonosok sorban állnak a mostanság remekül teljesítő Clippers-ért.

A fentiek tükrében nem meglepő, hogy az amerikai közvélemény nem igazán szimpatizál Sterlinggel, aki a megkérdezettek 92%-a szerint a legutálatosabb ember ma Amerikában. A 13-24 éves korosztálynál még ennél negatívabb a megítélése, itt a megkérdezettek 97%-nál örvend közutálatnak a 80 éves tulajdonos.

A listán Bernie Madoff, az évszázad legnagyobb pénzügyi csalásának végrehajtója áll a második helyen, míg a képzeletbeli dobogó legalsó fokára az egykori NFL-sztár, később filmszínész, O.J. Simpson állhatott fel, akit 20 éve kettős gyilkossággal vádoltak meg de felmentettek, majd fegyveres rablásért végül csak leültették.

A listán előkelő helyet foglal el Justin Bieber, akinek csupán az a bűne, hogy tinisztár és elég felejthető slágereket gyárt. Bieber mindenesetre büszke lehet magára, hiszen megelőzte a két gyilkossággal - az egyikük kettős ráadásul - megvádolt egykori NFL játékost, Aaron Hernandezt, aki azért a top-10-be simán befért.

(Fotó:rantsports.com)