Jump to content

NHL: kétszeri hosszabbítás után bajnok a Los Angeles

2014. 06. 14. 07:22

Története során másdszor nyerte meg a Stanley Kupát a Los Angeles Kings, amely a döntő ötödik mérkőzésén kétszeri hosszabbítás után 3-2-re legyőzte a vendég New York Rangerst, így összesítésben 4-1-re győzött. A rájátszás legértékesebb játékosának a Los Angeles-i Justin Williamset választották.

Az eddig egyetlen alkalommal, 2012-ben bajnok kaliforniai együttes az első két, hazai pályán megvívott összecsapását egyaránt hosszabbításban nyerte, majd győzött New Yorkban, ám aztán 2-1-re kikapott, így nem tudta lezárni a párharcot. Ezzel együtt a legutóbb 1994-ben Stanley Kupa-győztes Rangers győzelmi kényszerben lépett pályára.

Hamar emberelőnybe került a Kings, ám a mezőnyfölénye csak a 7. percben érett góllá: egy kapu előtti kavarodás végén Williams volt eredményes. Magára talált a New York, sorra dolgozta ki a helyzeteket, de egyenlítenie nem sikerült.

A második harmadot óriási iram jellemezte, de a kapusok, Quick és Lundqvist jól állták a sarat. A folytatásban emberelőnybe kerültek a vendégek és nem is késett sokat az egyenlítés: McDonagh remek passzát Kreider váltotta gólra. Harminc másodperccel a szünet előtt pedig - emberhátrányban - Boyle ugrott ki, és szépen lőtt a bal felső sarokba.

A következő játékrészben nagyon nagy nyomást gyakorolt a Kings, Lundqvist azonban parádézott. Egészen a 48. percig ment így, ekkor, létszámfölényben Gaborik egy kipattanót kotort be. Továbbra is a hazaiak irányították a játékot, ám hősiesen védekezett a rivális. A Los Angeles 12-3-ra vezetett a kapura lövések tekintetében ebben a szakaszban.

Gólt viszont nem tudott ütni egyik gárda sem, így jöhetett a hirtelen halál, amelynek elején a Kingsnek volt nagy helyzete, aztán a Rangers hagyott ki ziccereket. Emberelőnyben McDonagh a kapuvasat találta el, majd a túloldalon Toffoli kísérlete szintén a kapuvasról pattant ki. Aztán Carter, majd az egyedül kiugró Kreider rontott százszázalékos helyzetben.

Az ötödik játékrész hazai kapuvassal indult, később pedig - vendég létszámfölényben - Quick helyett mentett a vas. Óriási volt az izgalom, de gól nem esett. A 95. percben aztán Toffoli lövése kijött Lundqvistről, és az érkező hátvéd, Martinez viszont már könyörtelenül bevágta, eldöntve ezzel a döntő végkimenetelét.

A Los Angeles 2012 után nyert ismét Stanley Kupát, míg a New York Rangers az 1994-es győzelmét követően idén jutott be először a döntőbe.

Stanley Kupa, döntő, 5. mérkőzés:
Los Angeles Kings-New York Rangers 3-2 (1-0, 0-2, 1-0, 0-0, 1-0), kétszeri hosszabbítás után
gól: Williams (7.), Gaborik (48.), Martinez (95.), illetve Kreider (35.), Boyle (40.)
A párharcot 4-1-es összesítéssel a Los Angeles nyerte.