Jump to content

NBA: kezdődik az újabb LeBron-saga?

2014. 06. 27. 08:00

Pár nappal ezelőtt LeBron James, az észak-amerikai kosárlabda-bajnokság legnagyobb sztárja bejelentette, hogy kilép a Miami Heat csapatával kötött szerződéséből és szabadügynök-státuszba lép. A kétszeres NBA bajnok játékos jövőjével kapcsolatban természetesen rögtön megkezdődtek a találgatások, egyesek szerint a James lépése csak a Miami megerősítésének ágyaz meg, míg mások úgy gondolják a liga jelenlegi legjobb játékosa visszatér szülővárosába, Clevelandba. Azonban a dolog ennél talán egy picit bonyolultabb.

A tengerentúli szakírók megoszlanak a témában. Egyesek szerint James nem a pénzt hajszolja, sokkal inkább maradandó örökséget akar hagyni maga után, mint tette az a példakép, Michael Jordan. Ha valóban így van, akkor két klub között választhat, vagy marad Miamiban és kevesebb pénzért aláír – szerződése felbontása éppen ezért sokak szerint üzenet Wade és Bosh felé – így Pat Riley mozgásteret kap ahhoz, hogy jó játékosokkal frissítse fel az idei döntőben a San Antonio ellen bukó csapatot.

Vannak olyanok azonban, akik szerint James visszatér Clevelandba, ahonnan 2010-ben botrányos körülmények között távozott. A város szülötte négy évvel ezelőtt egy televíziós műsor keretében jelentette be – kissé arrogánsan – hogy elhagyja a Cavs-t és a Heatnél folytatja. Volt mezégetés, „anyázás”, üzengetés, minden ami ilyen esetben elképzelhető, de egy esetleges visszatérés azért nagy összeborulással zárulna gyaníthatóan.

Azt tudni kell, hogy James hozzávetőlegesen 20 millió dollárt keres a Miamiban, ám aláírna ő kevesebbért is, csak garantáljanak neki bajnoki címre esélyes keretet. Miamiban ez meglenne, persze csak akkor, ha Wade és Bosh is kiszáll a szerződéséből és más feltételek mellett köt újat.

Clevelandban a csúnya válás ellenére alakult egy „Gyere haza LeBron” csoportosulás az utóbbi években, amelynek igen nagy a tagszáma. A Cavaliers szurkolói abban bíznak, hogy kedvencük két éve elhintette, hogy nagyszerű lenne újra a clevelandi közönség előtt játszani, mint hazai játékos. Ehhez a Cavs vezetőségének nem is kéne sokat tennie, hiszen a fizetési sapka alatt vannak jóval, a keret jó, ráadásul idén a tavalyi 1/1-es után ismét a draft első választottját vihetik. És akkor még nem beszéltünk Carmelo Anthonyról, James nagy cimborájáról, aki nyáron elhagyja a New York Knicks együttesét. Ha őt is meg tudná szerezni David Griffin, akkor valószínűleg hosszú évekre bajnokesélyes csapatot adna Clevelandnak.

Miamin és Clevelandon kívül James mehet még Los Angelesbe, ám a Lakers bár van helyük és pénzük nem annyira csalogató számára. Nem úgy a Clippers, ahol másik cimborája, Chris Paul játszik. A kisebbik Los Angeles-i együttesnél azonban nincs nagyon hely a fizetési sapka alatt. A tengerentúli sajtó nem feledkezik el a Hosuton Rockets csapatáról sem, akik szintén szeretnék a soraikban tudni a liga legnagyobb sztárját, ám ott is igen nagy tisztogatást kéne csapni, hogy beférjen James a fizetési sapkába, ahogy a Chicago Bulls-nak is először el kéne küldenie Carlos Boozert, hogy helyet és pénzt szabadítson fel King James számára.

A James-saga tehát második részéhez érkezett, de valami azt súgja, hogy se nem lesz akkora botrány, se nem lesz akkora meglepetés, mint volt négy évvel ezelőtt. A Döntés ezúttal csendesebb lesz.

(Fotó:totalprosport.com/6yka.com)