Jump to content

NBA: győztesek és vesztesek a szabadügynökökért folytatott harcban – 1. rész

2014. 07. 22. 14:59

Lassacskán befejeződik a játékoskeringő az észak-amerikai kosárlabda-bajnokságban (NBA), ahol mostanra  szinte az összes nagy hal aki szabadügynöki státuszba lépett, elkelt. Itt az idő, hogy megnézzük, mely  csapatok tudták a legjobban kiaknázni a lehetőségeket, illetve melyek maradtak hoppon. Első blikkre a  Cleveland Cavaliers tűnik az abszolút győztesnek, de azért a Chicago Bulls, a New York Knicks, vagy a  Charlotte Hornets is jól járt, ugyanakkor ezt nem mondhatja el magáról a Lakers a Rockets és a Miami  sem.

A tengerentúli szaksajtó a szabadügynöki státuszban lévő játékosok elkelésével elkezdte az esélylatolgatásokat a közelgő NBA idénnyel kapcsolatban. Meglepő, de a szakemberek többsége úgy gondolja, hogy a legutóbbi döntőben résztvevő, ám ott a San Antonio Spurs csapatától vereséget szenvedő Miami Heat együttese csak nagy nehézségek árán fogja beverekedni magát a playoffba. Viszont sokak szerint a Los Angeles Lakers vagy a Boston Celtics még így sem, tehát a két legeredményesebb klubot nem látják túl versenyképesnek a tengerentúli szakírók.

Ha megnézzük, hogy a keleti konferencia csapatai közül kik melyen eredménnyel zárták a szabadügynök játékosok utáni vadászatot, akkor rögtön megértjük, hogy miért is látják sokan ennyire borúsan a Celtics és a Lakers esélyeit.

A szabadügynökökért folyó harc abszolút győztese a Cleveland Cavaliers lett, hiszen megszerezték a liga jelenlegi legjobb játékosát, LeBron Jamest. A hírek szerint mindenképpen érkezik Kevin Love is, de ha mégsem, akkor ott van a draft-első Andrew Wiggins, vagy a már az előző idényben is a csapat vezérének számító - ezt a szerepet idén természetesen Jamesnek átadó - Kyrie Irving. És akkor még nem beszéltünk James harcostársairól (pl. Ray Allen), akik veterán minimumért írnak alá és segítik majd barátjuk munkáját. A Cavs amúgy remek edzőt is kapott az idényre David Blatt személyében, aki jóllehet NBA pedigrével nem rendelkezik, ám Európában szinte mindent megnyert, amit meg lehet.

A keleti konferencia csapatai közül a Chicago Bulls is nyertesen jött ki az átigazolási szezonból, hiszen megszerezték Pau Gasolt, akit már most a legjobb keleti centernek tartanak, pedig még egy percet sem játszottak az idényből. Gasol a - most már - második legjobb centerrel, Joakim Noah-val alkothat kőkemény párost, valamint jön a Toni Kukoc utódnak kikiáltott Nikola Mirotic is. Ha ehhez hozzá vesszük, hogy Doug McDermott is a csapatukat erősíti, valamint, hogy remélhetőleg Derrick Rose is egészséges, akkor bizony a Bulls-szurkolók szép napok elé néznek.

New Yorkban mindenki örülhet, hiszen Carmelo Anthony-t sikerült megtartani, ráadásul Phil Jacksonnal a vezetői stábban talán garantálható, hogy a mostanában inkább a széthúzásairól híres Knicks csapattá formálódik és akár több kört is megy a rájátszásban. Az emberanyag legalábbis megvan ehhez, hiszen Anthony mellett ott van J.R. Smith, valamint Tyson Chandler, aki bár gyenge szezont produkált legutóbb, de talán képes lesz Derek Fisher edző felrázni.

A folytatásban a keleti konferencia többi csapatával, valamint a nyugati oldallal is foglalkozunk.

(Forrás: samsmithhoops/Fotó:lebronjameshq.blogspot.com; lebronjameshq.blogspot.com)