Jump to content

Michael Jordan: nem az enyém a 23-as szám!

2014. 07. 29. 08:08

Miután kiderült, hogy LeBron James második clevelandi uralkodása alatt ismét a 23-as számban fog játszani, mindenki arra volt kíváncsi, hogy vajon mit szól ehhez a 23-as mezszámot kultikussá emelő Michael Jordan. Még mielőtt azonban bárki is azt hitte volna, hogy viszályt lehet szítani a múlt és a jelenkor meghatározó két nagysága között, Air Jordan lehűtötte a kedélyeket.

"Részemről rendben van, nincs a tulajdonomban egy mezszám sem" - válaszolt sms-ben az ESPN.com mezszámot firtató kérdésére Michael Jordan. Mint ismeretes LeBron James miután bejelentette, hogy négy év távollét után visszatér szülővárosa csapatába, a Cleveland Cavaliersbe, azt is nyilvánosságra hozta, hogy régi-új mezszámát fogja viselni a következő idénytől, tehát ismét a 23-asban varázsol majd a pályán. LeBron döntése természetesen nem mindenkinél aratott osztatlan sikert, hiszen fanyalgók még az óceán túlpartján is vannak.

Egybehangzó vélemények szerint a 23-as számot az NBA-nek már rég vissza kellett volna vonultatnia, ahogy azt az NHL-ben tették Wayne Gretzky esetében a 99-essel. Jordan tett annyit a ligáért és a kosárlabdáért, hogy megérdemelne hasonló gesztust, mint a jégkorongozók legnagyobbika, mondják a legtöbben. Ezzel a megállapítással nehéz vitatkozni, ám az NBA vezetői nem foglaltak még állást az ügyben. Így viszont természetesen bárki viselheti a kultikussá vált 23-as mezt.

Michael Jordan mellett amúgy az NBA és az ABA (az NBA egykori riválisa 1966 és 1976 között) történetében eddig 208-an viselték a 23-as mezt, a legutóbbi idényben pontosan heten. Ha a listán lévő nevek között szemezgetünk, akkor - a teljesség igénye nélkül - megtaláljuk Derek Anderson, Cedric Ceballos, Tyron Corbin, Marcu Camby vagy Mitch Richmond nevét is. A felsorolt játékosok egyaránt remek kosarasok voltak, de közelébe nem érnek LeBron Jamesnek. Éppen ezért, amíg a liga vissza nem vonultatja a Jordan által kultikussá tett 23-as mezt, addig James is nyugodt szívvel viselheti, hiszen ha valaki méltó annak viselésére, akkor ő mindenképpen az.

Az NBA jelenlegi legmeghatározóbb játékosa pár éve ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy sem neki, sem másnak nem szabadna a 23-as számot viselnie, hiszen az Michael Jordant illeti egyedül.

"Úgy gondolom, hogy amit Michael Jordan tett a ligáért és a kosárlabdáért, azt valahogy el kell ismerni. Ha ő nem lett volna, akkor ma nem lenne LeBron James, nem lenne Kobe Bryant és nem lenne Dwyane Wade sem. Ha már nem kaphat logót (Jerry West sziluettje az NBA logója - a szerk.) akkor valamit tenni kell. Úgy gondolom, egy NBA játékosnak sem szabadna viselnie a 23-as számot. Én ebben az ügyben petíciót indítok és kérek minden NBA játékost, hogy írja alá. Ha én nem hordhatom a 23-ast, akkor senki más se hordja azt."

(Fotó:smokingsection.uproxx.com;blacksportsonline.com)