Jump to content

NFL: Itt az újabb százmilliós QB-szerződés

2014. 08. 04. 20:37

Hetek, sőt hónapok óta köztudott volt, hogy a Cincinnati Bengals még a 2014-es szezon rajtja előtt szeretné hosszú távra magához láncolni Andy Daltont, hétfőn pedig létrejött a megállapodás az ohiói klub és annak kezdő irányítója között: hatéves, 115 millió dolláros szerződéshosszabbításról egyeztek meg a felek.

Dalton profi pályafutása mindhárom évében rájátszásba jutott csapatával, de mindannyiszor az első meccs jelentette számukra a végállomást a playoffban. Az egykori TCU irányítónak eddig nem sikerült bizonyítania, hogy NFL-szinten valaha is több lehetne átlagos QB-nál, aki megfelelő társakkal megtámogatva – Cincinnatiben elithez közeli szintű keretet építettek fel köré – képes csapatát évről évre rájátszás-szerepléshez segíteni, de nincs meg benne az az extra, ami az igazán komoly eredmények eléréséhez szükséges.

Ily módon új, 2020-ig szóló szerződésének összértéke joggal nevezhető túlzónak, ugyanakkor ennek egy jelentős részéhez, 19 millió dollárhoz csak teljesítményhez kötött bónuszok útján juthat hozzá a játékos, továbbá a kontraktus garantált tartalma „csak” 17 millió dollár (5 millió dollár roster bónusz, melyet három napon belül kézhez kap az irányító, valamint 12 millió dollár aláírási bónusz).

A 49ers irányítója, a Daltonénál nem sokkal impresszívebb NFL-múlttal rendelkező Colin Kaepernick is nemrégiben írt alá hasonlóan nagy összegről szóló megállapodást, a San Francisco-i klub azonban úgy strukturálta kezdő QB-jának kontraktusát, hogy gyakorlatilag a szerződés bármelyik évében anélkül megválhat a játékostól, hogy a későbbiekben bármivel is tartozna neki. Dalton szerződése is ehhez hasonló módon épülhet fel, illetve mivel a Bengalsnak a hosszabbítás előtt több mint 23 millió dollár szabad helye volt a fizetési sapka alatt, biztosra vehető, hogy úgymond „orrnehéz” kialakítású lesz a kontraktus.

Fotó: cbssports.com