Jump to content

NFL: A Packers visszavonultatja Favre mezszámát

2014. 08. 05. 10:56

A „sajtfejűek” 90-es és 2000-es évekbeli ikonját a Green Bay Packers Hall of Fame-be is beiktatják 2015-ben.

„Brett apót” nyilván keveseknek kell bemutatni, az előző évtized folyamán rendszeres NFL-nézővé váló magyarok közül is sokan az ő személyének is (vagy elsősorban neki) köszönhetően lettek Packers-szurkolók. Favre és a Green Bay útjai nem épp idilli módon váltak el: a veterán irányító 2008-ban bejelentette visszavonulását, majd meggondolta magát, a franchise vezetősége azonban már nem tartott igényt a szolgálataira alapemberként (úgy gondolták, a három évig mögötte pallérozódó fiatal QB, bizonyos Aaron Rodgers készen áll a kezdő szerepkör betöltésére), így végül közös megegyezéssel a Jets-hez cserélték őt. Favre egyetlen szezont játszott a New York-iaknál, majd ismét jelezte visszavonulási szándékát, azonban 2009. augusztus 18-án (vagyis kevesebb, mint egy hónappal az új szezon rajtja előtt), sok ezer Packers-szimpatizáns felháborodását kiváltva aláírt a wisconsiniak csoportriválisához, a Minnesota Vikingshoz, ahol profi karrierje (ténylegesen) utolsó két évét töltötte.

Mindez persze nem akadályozhatta meg, hogy a Green Bay-ben 16 szezont lehúzó, a csapattal az 1996-os idényben Super Bowlt nyerő irányító formálisan is bevonuljon a klub legnagyobb legendái közé, a hét elején pedig hivatalosan is megerősítették Favre Green Bay Packers Hall of Fame-be történő beiktatását és 4-es mezszámának visszavonultatását, melyekre ünnepélyes keretek között, 2015-ben kerül sor. Tony Canadeo (3), Don Hutson (14), Bart Starr (15), Ray Nitschke (66) és Reggie White (92) után ő lesz a hatodik játékos, akinek a mezszámát visszavonultatja a csapat.

Favre 2016-ban válik jogosulttá a Pro Football Hall of Fame-be történő beiktatásra, és borítékolható, hogy az NFL örökranglistáját passzolt yardok (71838), passzolt touchdownok (508) és sikeres passzok (6300) tekintetében egyaránt vezető egykori QB-t azonnal be is választják a Hírességek Csarnokába.

Fotó: USA Today