Jump to content

Ítélet az O'Bannon kontra NCAA perben

2014. 08. 09. 12:37

Csatát(?) nyertek a játékosok a sporttörténelem egyik legjelentősebb jogi háborújában.

A UCLA egyetem kosárlabdacsapatának egykori sztárja, Ed O’Bannon és társai 2009-ben indítottak pert az amerikai egyetemi sportokért felelős szervezet, az NCAA (National Collegiate Athletic Association) ellen. O’Bannonék azzal az évszázados rendszerrel mentek szembe, melynek értelmében a diák-atléták teljesen amatőr státuszú sportolók, és ennek megfelelően az ösztöndíjon túl semmilyen juttatásban nem részesülhetnek sportteljesítményük kapcsán.

Egy háromhetes júniusi tárgyalássorozat után pénteken döntés született az ügyben: Claudia Wilken bírónő a felperes javára ítélt. A bírónő által közzétett 99 oldalas dokumentum legfontosabb pontja, hogy az ítélet szerint az NCAA megsérti a Sherman trösztellenes törvényt azáltal, hogy az egyetemista sportolók számára nem biztosít részesedést az ún. NIL (names, images, likeness) jogaikból származó bevételekből, vagyis ezentúl az iskolák sportolói meghatározott összegre lesznek jogosultak például televíziós közvetítésekben való megjelenésük nyomán, továbbá a játékosok minden, sportot és tanulást érintő költségét is az iskoláknak kell fedezniük az ösztöndíjon túl is.

Még nem lehet biztosra venni, hogy ezzel az ítélettel pont kerül az ügy végére, az NCAA fellebbezhet a döntés ellen, ugyanakkor legfőbb érveiket gyakorlatilag egytől egyig ledöntötték az elsőfokú eljárás során, így akkor sem túl biztatóak a szervezet kilátásai, ha a Fellebbviteli Bíróság elé viszi az ügyet.

Fotó: shermanreport.com, theclevelandfan.com