Jump to content

NBA: Kobe Bryant stílust vált

2014. 08. 28. 10:48

A közelgő NBA szezon egyik nagy kérdése, hogy a Los Angeles Lakers az utóbbi idők csalódást keltő teljesítményei után hogyan szerepel a 2014-2015-ös idénye során. Az újjáalakuló csapatban továbbra is vezető szerep hárul Kobe Bryantre, aki a legutóbbi bajnokságban sérülések miatt mindössze hat mérkőzésen lépett pályára. Bryant gőzerővel készül és saját bevallása szerint játékstílusa átalakításával őrizné meg a vezér titulust.

Az ötszörös bajnok Kobe Bryant pár hete adott interjút a tengerentúli Sports Illustrated magazinnak, melyben azt mondta, hogy kosárlabdás időszámítás szerint ő már túl van a 70. életévén. Az NBA-be 18 évesen berobbanó szupersztárt az utóbbi évek során nem kerülték el a sérülések, a legutóbbi idényben csupán hat mérkőzésen játszott a rájátszásról végül lemaradó Lakersben. Bryant a nyári rehabilitációt véresen komolyan vette, saját bevallása szerint kiválló erőállapotban van, a játékát pedig átalakítja miután az atletikussága azért megkopott az évek során, igaz sokan még mindig cserélnének a 36 éves kosarassal.

Bryant példaként Paul Pierce-t, a Boston Celtics egykori, a Washington jelenlegi legendáját hozta fel, aki miután az évek alatt veszített robbanékonyságából és ruganyosságából, átalakította játékát. Bryant tanulmányozta pályafutása egyik legnagyobb riválisának játékát, hiszen tisztában van azzal, hogy a teste immáron nem képes végrehajtani azokat a mozdulatokat, melyeket korábban.

"Vannak olyan dolgok, melyeket a testem már nem képes végrehajtani. Ezt el kell fogdanom, de előtte rá kellett jönnöm, hogy melyek ezek a dolgok. Amikor az újságírókat hallom arról beszélni, hogy visszatérésem után már nem leszek az a játékos aki voltam, akkor azt mondom, hogy igazuk van, de úgy gondolom, hogy csak azért, mert valami vagy valaki változik, nem feltétlenül igaz, hogy rosszabb is lesz" - beszélt a játékán bekövetkezett változásokról Bryant.

Bryant eltökélt, saját bevallása szerint élesebb és hatékonyabb lesz bizonyos területeken, mint korábban. Piercetől láthatta, hogy a gyorsasága megkopása miatt játéka más területeit fejlesztette, immáron nem zsákol át senkit, viszont a dobásai pontosabbak lettek, a hárompontos vonal mögül 38%-os hatékonysággal termelt, a dobószázaléka pedig megközelítette az 50%-ot, ami egészen kiváló. Pierce a legutóbbi szezonban 18.6 pontot átlagolt, leszedett több mint hat lepattanót meccsenként és kiosztott közel 5 gólpasszt. Ezek a mutatók megegyeznek azokkal a számokkal, melyeket Pierce a Boston Celtics bajnokságot nyerő évében hozott öt évvel ezelőtt.

Piercehez hasonlóan Bryanttől is hasonlót várhatunk, igaz térdsérülése előtt azért még mindig elképesztő zsákolásokat mutatott be és már akkor is jóval túl volt a 30-on. Kollégájával ellentétben azonban Bryant vállán továbbra is nagy a teher, hiszen míg Pierce egy olyan csapat tagja, ahol már az is kielégíti a szurkolókat, hogy a rájátszásba jutnak, addig a Lakers-szurkolóknál ez alap, még akkor is, ha Bryant mellett egy igen tapasztalatlan keret verbuválódott össze a nyáron Los Angelesben. A helyzet tehát nem könnyű, Kobe Bryantnek saját játékstílusának átalakítása mellett arra is komoly figyelmet kell fordítania, hogy csapatát bekormányozza a playoffba, amely elnézve a bitang erős nyugati csoportot, nem lesz egyszerű feladat.

(Forrás:sportrajongo.hu/Fotó:lakersnation.com;espn.com)