Jump to content

NBA: Kobe Bryant harcra szólítja társait

2014. 10. 15. 10:49

Az észak-amerikai kosárlabda-liga 2014-2015-ös idénye előtt egyre többször esik szó a közelgő szezon helyett a liga két év múlva életbe lépő új média-szerződéséről. Nem véletlenül, ugyanis az NBA 24 milliárd dollárt zsebelhet be az üzletből, a játékos-szakszervezet pedig már most figyelmeztet, hogy a lejáró kollektív szerződés újratárgyalása során nem adják könnyen magukat. Kobe Bryant a Los Angeles Lakers sztárja is felszólalt az ügyben, szerinte a játékosoknak most ki kell állniuk magukért.

Kilenc évre 24 milliárd dollárért adta el a médiajogokat az NBA, amely egészen bődületes összeg főleg annak fényében, hogy a tulajdonosok a liga játékosai szerint folyamatosan panaszkodnak a csökkenő bevételek miatt. Éppen ezért mondja a játékos-szakszervezet, hogy a következő kollektív szerződés megkötése során nem fogják magukat hagyni, csak abban az esetben állapodnak meg, amennyiben a nekik járó összegek is emelkednek. Mint ismeretes jelenleg az NBA-ben maximálva vannak a fizetések, amely csapat átlépi a "fizetési sapkát" az komoly büntetésben részesülhet.

Kobe Bryant a Los Angeles Lakers sztárja a Twitteren figyelmeztetett, szerinte nem elegáns, hogy a játékosokat pénzsóvárnak és önzőnek tüntetik fel egy-egy szerződés megkötése után, míg a a liga televíziós szerződése milliárdos bevételt hoz a tulajdonosoknak és a ligának.

"Nagyon könnyű az "elit" játékosokat bírálni azért, mert több millió dolláros szerződéseket kötnek főleg, ha összehasonlítjuk a kontraktusukat egy átlagos játékos szerződésével. Ugyanakkor a tulajdonosok szerződéseit miért nem nézi senki sem nagyítóval? Azt miért nem furcsállja senki sem, hogy a játékosoknak a segítségével milliárdokat szakítanak" - tette fel a költői kérdést Bryant.

"Úgy gondolom a játékosoknak ki kell állniuk magukért, nem szabad, hogy tartsanak attól, hogy majd a közvélemény mit gondol majd róluk. Sokkal inkább a közvéleményt kell informálni arról, hogy mi történik a színfalak mögött. Tisztában vagyunk azzal, hogy túl vagyunk fizetve. De a tulajdonosok is, sőt! Éppen ezért ne bíráljon minket senki se azért, mert megpróbáljuk kiharcolni azt az összeget, amelyet a piaci értékünknek tartunk" - védte meg kollégáit a Lakers ikonja.

Kobe Bryant nem az első és nem az utolsó játékos aki kiállt a játékosok mellett és bírálta a ligát. Korábban az Oklahoma City Thunder sztárja, Russel Westbrook egy interjúban nemes egyszerűséggel azt mondta, hogy a liga bizonyos értelemben kizsákmányolja a játékosokat, míg az NBA ügyeletes szupersztárja LeBron James azért bírálta a tulajdonosokat, mert azok "folyamatosan azért sírnak mert veszteségesek".

Az NBA 2014-2015-ös idénye október 28-án kezdődik, a nyitómeccset a bajnoki címvédő San Antonio Spurs játssza a Dallas Mavericks együttese ellen.

(fg)

(Forrás:sportrajongo.hu/Fotó:espn.com,lakersnation.com)