Jump to content

NFL: Tom Brady vs Peyton Manning, egy legendás háború újabb csatája (I.rész)

2014. 10. 31. 13:30

Az NFL 9. játéknapja hozza a szezon egyik legnagyobb rangadóját, a Denver Broncos-New England Patriots mérkőzést. Nem véletlenül övezi hatalmas érdeklődés az összecsapást, hiszen Peyton Manning és Tom Brady személyében korunk talán két legjobb irányítójának a különmeccsét is hozza a rangadó. Mindkét csapat és mindkét játékos bomba formában van, megjósolhatatlan a párharc végkimenetele.

2001. szeptember 30-át írtuk, akkor még senki nem tudta, hogy egy legendás párharc veszi kezdetét két irányító között. A Patriots által 2000-ben a 6. körben 199. játékosként kiválasztott Tom Brady először találkozott az Indianapolis Colts ’98-as 1/1-es válaszottjával, Peyton Manninggel. A New England 44-13-ra lemosta akkor a Colts-ot. A rivalizálás ekkor vette kezdetét, a két irányítót, pedig akarva akaratlanul is összehasonlítják a szakértők. És hogy ki a jobb kettőjük közül? Nem áll szándékunkban eldönteni, csak élvezzük a játékukat.

2014. szeptember 30-án, egy újságíró megkérdezte Bill Belichiket, a New England vezetőedzőjét, hogy van-e irányítókérdés a Patriotsnál. Tom Brady vezette offense nem úgy kezdte a szezont, ahogy elvárták a szakértők. A Miami, majd a Kansas City is elpáholta a Patriótákat, Brady pedig közel sem remekelt. Belichik egy gúnyos mosollyal elintézte a dolgot, talán előre sejtett valamit. Tom Brady az elmúlt négy mérkőzésén szárnyalt. 144 passzából 100 volt jó, ami 1.268 yardot eredményezett, 14 Touchdown passzt adott, interceptiont nem dobott, tehát egyszer sem adta el a labdát. Az irányítóátlaga: 129,1, ez a liga történetében, mióta bevezették a QB rating-et a negyedik legjobb havi átlag. A Patriots megnyerte mind a négy mérkőzését, Brady pedig az Amerikai Főcsoport legjobb támadójátékosa lett októberben.

Peyton Manningről már sokan lemondtak 2011-es nyakműtét sorozata után. Az Indianapolis beáldozta szezonját, hogy az „új Manningnek” titulált Andrew Luck-ot draftolhassa, míg Manningnek a Denver adott új esélyt, hogy karrierje során megszerezze a második bajnoki gyűrűt. A tavalyi szezonban a Denver el is jutott a Super Bowl-ba, ám a Seattle Seahawks lejátszotta a őket pályáról, azt a lehetőséget tehát nem tudta Manning kihasználni. Az azóta a TD-passzok tekintetében a liga legeredményesebb irányítójává váló Manning ebben a szezonban is harcba szállt az újabb gyűrűért és a Broncos ugyanazzal a lehengerlő támadójátékkal tiporja földbe az ellenfeleit. Eddig csak egyetlen csapat előtt kellett fejet hajtaniuk a denverieknek, minő meglepetés ez a Seattle Seahawks volt. Manning ennek ellenére rekordot rekordra halmoz, ám a hétvégén emberére akadhat Tom Brady-ben, nem csoda, hogy mindenki óriási várakozással tekint a rangadó elé.

A II. részben a játékosok statisztikái és az egymás elleni párharcokat vesszük górcső alá.

(PL)

(forrás: sportrajongo.hu, kép: bleachreport.com)