Jump to content

Szerdán rajtol a 75. NBA szezon, rekordra tör a Lakers

2020. 12. 22. 10:32

Magyar idő szerint szerdán hajnalban rajtol az észak-amerikai kosárlabda-bajnokság (NBA) 75. idénye, amelyben új rekordot állíthat fel a címvédő Los Angeles Lakers.

A szezon első meccse a Brooklyn Nets-Golden State Warriors találkozó lesz éjjel 1 órától, majd nem sokkal később a Lakers is megkezdi szereplését a városi rivális Los Angeles Clippers ellen. A szupersztár LeBron James és társai mindössze 72 napot pihenhettek - ez az NBA történetének legrövidebb holtszezonja - azóta, hogy 4-2-es összesítéssel megnyerték az orlandói buborékban rendezett nagydöntőt a Miami Heat ellen.

A Lakers jövőre a 18. bajnoki címét kívánja begyűjteni, amivel egyedül állna az örökranglista élén, megelőzve a szintén 17-nél tartó Boston Celticset. Az NBA 1946-os alapítása óta a ligában szereplő kaliforniai gárdának - amely Minneapolisból tette át a székhelyét 1960-ban - erre meg is van minden esélye: a jövő héten 36 éves, négyszeres bajnok James nemrég két évre szóló, 85 millió dolláros szerződéshosszabbítást írt alá, míg Anthony Davis 2025-ig 190 millió dollárért marad a metropoliszban. Hozzájuk csatlakozott a Clippersből Montrezl Harrell, az Oklahoma Cityből a német Dennis Schröder, továbbá a Torontóból a spanyol Marc Gasol.

Ami a kihívókat illeti, nyugaton a Clippers, a Denver Nuggets, a Dallas Mavericks és a Utah Jazz a leginkább esélyes a playoffra, keleten pedig a döntős Miami mellett az előző szezon legjobbjával (MVP), a görög Jannisz Antetokunmpóval 228 milliós szerződést kötött Milwaukee Bucks, továbbá a Philadelphia 76ers, a Boston és a Brooklyn számít favoritnak a szakírók szerint. Utóbbi csapatban végre bemutatkozhat a másfél évet kihagyott Kevin Durant, a Golden State Warriorszal kétszeres bajnok játékos még a 2019-es nagydöntő ötödik meccsén szenvedett Achilles-ín-szakadást. A 2015 óta három bajnoki címet bezsebelt Warriorsban újra egészséges a kétszeres MVP Stephen Curry, a másik "triplagyáros", Klay Thompson viszont Achilles-ín-szakadás miatt kihagyja a szezont, miután az elmúlt idényben térdproblémák miatt nem játszott.

A nyolc és fél hetes rájátszásnak otthont adott floridai buborék után az NBA visszatér a klubok csarnokaiba, néhány helyszínen a koronavírus-járvány ellenére még nézőket is beengednek majd korlátozott számban. Az alapszakasz csapatonként 82 helyett ezúttal csak 72 mérkőzésből áll, a 2021-es nagydöntő pedig legkésőbb július 22-én, egy nappal a tokiói olimpia előtt fejeződik be.

Újdonság az is, hogy a Toronto Raptors - a liga egyetlen kanadai csapata - ideiglenesen a floridai Tampa Baybe költözik, a februári All Star-gálát pedig 2024-re halasztották Indianapolisban.

(Forrás: Forrás:sportrajongo.hu, mti/Fotó:pixabay)