Jump to content

Hatalmas vízilabda lesz a magyar pavilon a vizes sportok nemzetközi eseményein

2014. 05. 08. 11:11

Egy hatalmas vízilabda szolgál majd a vizes sportok különböző nemzetközi eseményein - így már a júliusi, margitszigeti vízilabda Európa-bajnokságon, majd a decemberi, dohai rövidpályás úszó vb-n is - magyar pavilonként, amelyben a legmodernebb technikával mutatják be Budapestet és a Balatont. A tervről és annak megvalósításáról a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) és a Nemzeti Sportközpontok (NSK) vezetőinek szerdai megbeszélésén esett szó, amelyen a magyar fővárosban rendezendő 2017-es junior úszó vb, a 2021-es vizes világbajnokság, valamint a hazai létesítményeknek és a Magyar Úszás Napjának előkészítése állt a fókuszban.

A MÚSZ beszámolója szerint a találkozón elhangzott, hogy a 2021-es vb kapcsán kötött szerződés értelmében a szervezőbizottság már az idén elkezdi a hét év múlva esedékes csúcsesemény népszerűsítését.

Ennek része lehet az óriás vízilabdába "bújtatott" pavilon is. Gyárfás Tamás, a MÚSZ elnöke, valamint Vígh László, az NSK-t vezető kormánybiztos megállapodott abban, hogy akárcsak egy évvel ezelőtt, a vb-pályázat idején, ezúttal is az NSK kezeli az erre fordítható forrásokat, míg a promóció előkészítéséért a szervezőbizottság, illetve a MÚSZ felel.

A 2021-es felnőtt-vb egyik legizgalmasabb kihívása az óriás-toronyugrás (high diving) méltó helyszínének megtalálása. Mivel a tavaly bemutatkozott új szakág versenyeit a Balatonra tervezik, a megbeszélés első részén jelen volt Bóka István, Balatonfüred polgármestere is. Az elképzelések szerint akár egy állandó, 10 méteres műugrótorony is létesülhet Füreden, amelyet alkalmanként egy ideiglenes szerkezettel 27 méteresre magasíthatnak.

Gyárfás Tamás jelezte, az óriás-toronyugrás népszerűsége hihetetlen mértékben növekszik, minden szempontból előnyös lenne a lehető leghamarabb bekapcsolódni a vérkeringésbe, azaz vagy a Red Bull-széria egyik állomását, vagy a FINA Világkupát megrendezni.

fotó:debrecensun.hu forrás:sportrajongo.hu/MTI