Jump to content

Nem jutott ki a vb-re a magyar kézilabda-válogatott

2014. 06. 15. 23:24

Nem jutott ki a jövő évi, katari világbajnokságra a magyar férfi kézilabda-válogatott, miután a selejtező vasárnapi, velenjei visszavágóján 32-26-ra kikapott a szlovén csapattól, így összesítésben 54-51-re alulmaradt. Mocsai Lajos együttese - amely a múlt heti, veszprémi első meccsen 25-22-re nyert - az 58. percig továbbjutásra állt.

Az egy héttel ezelőtti veszprémi találkozón mindkét csapat sok hibával játszott, a magyarok végül 25-22-re nyertek. A velenjei találkozón Mocsai Lajos szövetségi kapitány nem számíthatott Gulyásra, aki ezúttal ujjtörés miatt nem léphetett pályára.

A nagy tét miatt tapintható volt a feszültség mindkét oldalon, ráadásul nagyon meleg volt a csarnokban, rengeteg volt a játékmegszakítás, a padlótörlés az izzadságfoltok miatt. A zsúfolásig megtelt csarnokban közel 200 magyar drukkernek volt hely.

A magyarok jól kezdték a találkozót, hiszen Nagy szerencsés gólja után Gajic büntetője a kapufán csattant, így a 3. perc végén már 3-0 volt az állás nekünk. A hazaiak megpróbálták gyorsítani a játékot, de jól zárt vissza a magyar fal. A szlovén védelem feljavulásával egyenlő lett az állás (4-4), majd Harsányi hatperces gólcsendet zárt le hétméteresével. A magyaroknak sikerült kijönniük a hullámvölgyből, negyedóra után két, összesítésben öt gól volt az előnyünk. Létszámfölényben még nőtt is a különbség, ezért a szlovénok a 19. percben, 6-10-nél időt kértek, és agresszívebben kezdtek játszani. Mindkét gárda több poszton cserélt, majd Ancsint, Vadkertit és 10-13-nál Szalafait is kiállították. Az emberhátrányok során ugyan olvadt az előny (12-13), ám amikor a magyarok kerültek emberelőnybe, a szünet előtti hajrában visszaállt a háromgólos különbség. Ezt követően azonban érzékeny veszteség érte a magyar válogatottat, Harsányi rásérült fájós térdére és nem tudta folytatni a játékot.

A térfélcserét követően 3-1-es rohammal kezdtek a hazaiak, ekkor Nagy góljai tartották előnyben a magyar csapatot. Ilyés két rontott lövése után erőre kapott a szlovén gárda, és a 38. percben megint egyenlített (20-20). A hangzavar fülsüketítő volt, a pályán pedig őrült harc folyt. A fontos gólokat szerző Nagyot kiállították, a hazaiak pedig a 42. percben - először a meccs folyamán - átvették a vezetést (22-21).

Az összesített hátrány ledolgozásáért küzdöttek a szlovénok, akik bő negyedórával a vége előtt időt kértek. Tekintettel arra, hogy a magyarok meglőtték azt a gólmennyiséget, amelyet kaptak Veszprémben, a hazaiaknak már négy góllal kellett nyerniük a továbbjutáshoz.

Mocsai Lajos is időt kért 24-23-nál, majd a feljavuló védelem labdaszerzései után sikerült fordítani (50. perc: 24-25). Szöllösit kiküldték, de emberhátrányban remekelt a magyar csapat, azonban a szlovének sem törtek meg, és az 55. percben 28-26-ra vezettek. A hazaiaktól Bundalót kiállították, ám hátrányban is gólt tudtak szerezni. A magyaroknak gólt kellett dobniuk, Mocsai pedig próbálta rendezni a sorokat 3:20 perccel a vége előtt - ám ez nem sikerült.

Az 58. percben először állt továbbjutásra a szlovén válogatott, majd még egy Gajic-góllal már két góllal volt jobb az összesítésben. Maradt bő egy perc, de ez kevés volt a magyar feltámadáshoz, a magyar válogatott 32-26-rakikapott, összesítésben pedig 54-51-re nyertek a szlovének.

Mocsai Lajos kapitány vezetésével most először bukott el magyar válogatott - legyen az férfi vagy női - olimpiai, vb-, vagy Eb-kvalifikációt.