Jump to content

Kajak-kenu Eb - Hatból öt a délelőtti magyar mérleg

2014. 07. 11. 11:25

A hat magyar hajóból öt egyből a szombat délutáni döntőbe jutott a németországi Brandenburgban zajló kajak-kenu Európa-bajnokság péntek délelőtti programja során, amelyben az 1000 méteres és női K-4 500 méteres előfutamok kaptak helyet.  A legtöbb számban az első három helyezés egyből finálét ért, ez alól csak a férfi K-1 1000 méter volt kivétel, itt a sok nevező miatt nem lehetett egyenes ágon továbbjutni.

Az Ausztráliából idén hazatért Csipes Tamara - a szám 2011-es világbajnoka - semmit sem bízott a véletlenre, magabiztosan nyerte meg a női K-1 1000 méteres számának második előfutamát, a világbajnoki címvédő kenus Vajda Attila pedig egy "biztonsági" harmadik hellyel lépett tovább a fináléba. Utóbbi futamában ott volt az aktuális olimpiai bajnok német Sebastian Brendel és a címvédő cseh Martin Fuksa is - ők hárman jutottak egyenes ágon a szombati döntőbe.

Párosban a vb-aranyérmes Vasbányai Henrik, Mike Róbert kenukettős - tavalyi formáját mutatva - gyönyörű evezéssel utasította maga mögé riválisait, a Tóth Dávid, Kulifai Tamás kajakpáros pedig második hellyel debütált.

Vasbányaiék a győzelem ellenére nem voltak elégedettek.

  • "Szégyenletes, hogy ilyen pályára tesznek egy világversenyt, szinte evezhetetlen. Leginkább arra kell figyelni, hogy ne essünk ki a hajóból, a hullámok akár egy méterrel is arrébb tudnak tenni minket" - mondták a parton méltatlankodva, egymás szavába vágva, hozzátéve ugyanakkor, a mostoha körülmények ellenére biztosak abban, hogy megnyerik a finálét.

A Szabó Gabriella vezette 500 méteres női kajaknégyes - Kozák Danutával, Kárász Annával és Vad Ninettával -, amely más összeállításban ugyan, de címvédő az Eb-n, ugyancsak egy rendkívül magabiztos futamgyőzelemmel tette le a névjegyét, egy hajóhosszal nyert, s máris készülhet a döntőre.

Kammerer Zoltán, aki 1996 óta először indul egyesben világversenyen, a K-1 1000 méter negyedik előfutamába került, ebben a számban a sok nevező miatt nem lehetett egyből a fináléba kerülni. A háromszoros olimpiai bajnok magyar lapátforgató negyedik lett első pályáján, s majd a délutáni középfutamból harcolhatja ki a legjobb kilenc közé jutást.

(MTI)

(Fotó:parameter.sk)