Jump to content

Vízilabda Eb - Magyar-spanyol csatával kezdődik - előzetes

2014. 07. 11. 09:30

Magyar-spanyol rangadóval kezdődik hétfőn a budapesti vízilabda Európa-bajnokság, amelyet a férfiaknál 12, a nőknél pedig nyolc nemzeti válogatott részvételével rendeznek meg. A háromszoros olimpiai bajnokból lett szövetségi kapitány, Benedek Tibor irányította férficsapat a nyitómeccséhez hasonlatosan valamennyi mérkőzését 20.30 órai kezdettel vívja a Hajós uszodában, míg a Merész András vezette női válogatott 17.30-tól játssza csoportmeccseit.

A világbajnoki címvédő magyar férfiegyüttes júniusban Világliga-ezüstéremmel hangolt a hazai Eb-re, ahol egyik legfőbb vetélytársa - szokás szerint - az aktuális Európa-bajnok szerb csapat lesz, amely a múlt havi Vl-szuperdöntőben nyert Benedek Tibor legénysége ellen. A Margitszigeten már a csoportkörben lehetőség kínálkozik a visszavágásra, mivel a magyarok hatosába kerültek a délszlávok is. A szextettben ott vannak még az olimpiai bajnok horvátok is, ennél fogva már a csoportmérkőzések is számos izgalmas összecsapást ígérnek.

A július 27-i döntővel záruló budapesti Eb-n a nőknél - a férfiakhoz hasonlóan - az elődöntőbe jutás az elvárás, de egyáltalán nem kizárt, hogy mindkét nemnél Európa-bajnok lesz Magyarország. A hölgyalakulat - amely a legutóbbi, 2012-es eindhoveni Eb-n bronzérmes volt, akárcsak a férfiválogatott - a főpróbának számító júniusi kirisi tornán legyőzte a vendéglátó oroszokat, továbbá a világbajnoki címvédő spanyolokat és a budapesti kontinensviadalon csoporttárs hollandokat egyaránt, viszont kikapott az olaszoktól. Mivel rendkívül kiegyenlített a női mezőny, kis túlzással bármilyen végső sorrend előfordulhat a legjobb európai gárdáknál, amelyek között ott van a már említettek mellett a görög csapat is.

A csoportbeosztások:

férfiak:
A csoport: Montenegró, Olaszország, Görögország, Románia, Oroszország, Grúzia
B csoport: Magyarország, Szerbia, Horvátország, Spanyolország, Németország, Franciaország


nők:
A csoport: Magyarország, Görögország, Hollandia, Nagy-Britannia
B csoport: Olaszország, Oroszország, Spanyolország, Franciaország

A magyar Eb-szereplők névsora:

férfiak:
Decker Attila, Nagy Viktor - kapusok, Decker Ádám, Erdélyi Balázs, Gór-Nagy Miklós, Hárai Balázs, Hosnyánszky Norbert, Madaras Norbert, Szivós Márton, Tóth Márton, Varga Dániel, Varga Dénes, Vámos Márton - mezőnyjátékosok

nők:
Bolonyai Flóra, Gangl Edina - kapusok, Antal Dóra, Bujka Barbara, Csabai Dóra, Czigány Dóra, Illés Anna, Keszthelyi Rita, Kisteleki Dóra, Kisteleki Hanna, Szücs Gabriella, Takács Orsolya, Tóth Ildikó - mezőnyjátékosok

(MTI) (Fotó:itthon.blog.hu\eventim.hu)