Jump to content

Magyarország 12-9-re győzte le a spanyolokat

2014. 07. 14. 22:10

A világbajnoki címvédő magyar válogatott 12-9-re nyert Spanyolország ellen a budapesti vízilabda Európa-bajnokság első napján. A házigazda csapat az első negyedben még nem tudott felülkerekedni riválisán, ám a nagyszünetre már kétgólos előnnyel vonult, a folytatásban pedig négy találatnyira ellépett, így összességében magabiztosan diadalmaskodott. A magyaroknál kiemelkedően játszott a csapatkapitány, Varga Dániel, Erdélyi Balázs, valamint a kapus, Nagy Viktor is.

Első negyed

A meccs első támadását a magyar válogatott indíthatta, de hiába kerültünk emberelőnybe, nem sikerült gólra váltani az akciót. Meglehetősen idegesen kezdett a két csapat, a negyed első felében nem született gól. Az első találatot a negyedik perc végén a spanyolok jegyezték Molina révén. Másfél perccel a szünet előtt Varga Dániel egyenlített, majd Erdélyi Balázs szerezte meg Magyarország második gólját. Két másodperccel a negyed vége előtt egyenlítettek ki a spanyolok egy emberelőnyös helyzetből, az első nyolc perc így 2-2-vel fejeződött be.

Második negyed

Ismét mi hoztuk el a labdát a ráúszásnál, ebből a támadásból nem született gól, de a következő lehetőséget Varga Dániel értékesítette. Ezt követően Mallarach lőtte be Spanyolország harmadik gólját, de a túloldalon Varga Dániel újfent kapuba talált emberelőnyből. Nem sokkal később Tóth Márton és Hosnyánszky Norbert is gólt szerzett, így a mérkőzés folyamán először vezetett egynél több találattal valamelyik csapat. 50 másodperccel a lefújás előtt szerezték meg a spanyolok a negyedik találatot, Mallarach duplázott. A mérkőzés első felénél az állás: 6-4 volt.

Harmadik negyed

A mérkőzés folyamán először hozták el a labdát a spanyolok, ennek ellenére magyar gól született Madaras Norbert révén. A következő akciót a spanyol csapat is értékesíteni tudta, de Madaras újra kilőtte a hosszúsarkot, 8-5-re módosítva az állást. Ezután Erdélyi Balázs is megszerezte második találatát egy pazar góllal. A kezdeti bizonytalankodást elől a sikeresen befejezett akciók, hátul Nagy Viktor bravúrjai feledtették végleg. Az utolsó percben a spanyolok belőtték hatodik góljukat, Munarriz vágta a kapuba a labdát. A záró játékrészre megnyugtató, háromgólos előnnyel készülhetett a magyar válogatott (9-6).

Negyedik negyed

Harmadik alkalommal hoztuk el a labdát az utolsó negyed elején, nem sokkal később pedig ötméteres büntetőből született meg a tizedik hazai gól. A spanyolok sem vártak sokat a válasszal, Espanol módosította 10-7-re az állást. Varga Dániel ezután óriási lövéssel szerezte meg a tizenegyedik találatot, majd Mallarach triplázott a spanyoloknál. Varga Dénes pimaszul lőtte be a tizenkettedik gólt a spanyol kapuba a negyedik negyed felénél, négygólos előny birtokában nem kellett aggódnunk a mérkőzés kimenetele miatt. Spanyolország belőtte kilencedik gólját is, de ez már édeskevés volt, Magyarország 12-9-re nyerte meg első mérkőzését a budapesti Európa-bajnokságon.

Benedek Tibor szövetségi kapitány a mérkőzés utáni nyilatkozatában kiemelte, hogy a hazai környezet miatt elsősorban lelki szempontból volt nehéz számukra a mérkőzés: "Ez az első negyedben látszott is, de aztán sikerült rendezni a sorokat, s nagy lépést tettünk a továbbjutás felé. Mostantól már csak a franciák elleni következő meccsre koncentrálunk."

A magyar válogatott következő mérkőzésére ma este 20:30-kor kerül sor, az ellenfél Franciaország lesz.

Korábbi hétfői eredmények:

A csoport:
Olaszország-Oroszország 13-6 (3-1, 4-3, 4-1, 2-1)
Montenegró-Görögország 11-6 (1-1, 4-1, 3-2, 3-2)
Románia-Grúzia 11-6 (3-4, 3-1, 2-0, 3-1)
B csoport:
Szerbia-Franciaország 16-5 (4-1, 3-1, 3-0, 6-3)
Horvátország-Németország 10-5 (4-3, 2-0, 3-0, 1-2)

(fotó: olimpia.origo.hu)