Jump to content

Vívó-vb - Szilágyi Áron vezérletével bronzérmes a férfi kardcsapat

2014. 07. 21. 17:07

Elképesztő izgalmak közepette legyőzte az orosz válogatottat a Szilágyi Áron vezette magyar kardcsapat, ezzel bronzérmet nyert a kazanyi vívó-világbajnokságon. Az olimpiai bajnok Szilágyi az utolsó asszónak úgy állt neki, hogy a csapat négy pont hátrányban volt, ám saját asszóját 9-3-ra nyerte, ezzel megfordította az állást és éremig vezette a válogatottat.

A Szilágyi Áron, Gémesi Csanád, Decsi Tamás, Szatmári András összeállítású válogatott az ukránok és az olaszok legyőzése, valamint az olimpiai bajnok dél-koreaiaktól elszenvedett vereség után a harmadik helyért a oroszokkal csapott össze, akiket az elődöntőben meglepetésre legyőztek a németek.

A fegyvernem klasszikus párharca 45-43-as magyar sikerrel zárult úgy, hogy az utolsó asszóban Szilágyi Áron 36-40-ről fordítva 9-3-ra verte az egyéniben győztes Nyikolaj Kovaljovot. Persze a párharc eleje is szolgáltatott izgalmakat: Gémesi 5-2-re nyert Kovaljov, majd Szilágyi 5-3-ra a tavaly, Budapesten világbajnok Venjamin Resetnyikov ellen. Ezután két vereség következett: Decsi Alekszej Jakimenkótól, Gémesi pedig Resetnyikovtól kapott ki. Az ötödik asszóban ismét Decsi volt a páston, és legyőzte Kovaljovot, utána viszont megint két vereség következett, Szilágyi Jakimenkóval, Decsi Resetnyikovval nem bírt. Ekkor már négy tus (31-35) volt az oroszok előnye, ami meg is maradt az utolsó asszóra, mert előtte Gémesi Jakimenkóval 5-5-öt vívott.

A kilencedik párharc tartogatta az igazi fordulatot, az olimpiai bajnok Szilágyi tiszta akciókkal közelebb férkőzött, majd fordított. Érződött, hogy Kovaljov korántsem magabiztos, 43-43-nál lett először egyenlő az állás, a végére pedig már csak két magyar tus maradt.

A magyarok legutóbb 2009-ben voltak érmesek ebben a számban világbajnokságon. Akkor, a törökországi Antalyában ugyancsak a harmadik helyen végeztek. A férfi kardcsapat a magyar küldöttség első dobogós helyezését szerezte a Tatárföld fővárosában zajló vb-n.