Jump to content

Vívó-vb - Messze a várakozástól az egyetlen bronzzal

2014. 07. 23. 20:19

Egy éremmel, a Szilágyi Áron, Gémesi Csanád, Decsi Tamás, Szatmári András összeállítású kardcsapat bronzával zárta a kazanyi vívó-világbajnokságot a magyar küldöttség.

Legutóbb a 2011-es, cataniai vb-n fordult elő, hogy csak egy dobogós helyezés jutott a magyaroknak, akkor a férfi párbajtőrcsapat ezüstöt nyert. Ezúttal - a Tatárföld fővárosában rendezett világbajnokságon - a csapatversenyek közül még a női párbajtőrözőkében álltak közel a magyarok ahhoz, hogy dobogóra léphessenek, de az oroszok elleni elődöntőben és az olaszokkal szembeni bronzmérkőzésen sem sikerült győzniük, noha e két összecsapáson is többnyire jól vívtak, mint ahogy a korábbi két mérkőzésükön is.

A tavaly világbajnok férfi párbajtőrözők most nem voltak annyira összeszedettek, mint az előző évek világversenyein, így nem is kerülhettek a legjobbak közé. Szereplésüket minden bizonnyal befolyásolta, hogy vállsérülés miatt Boczkó Gábor fél évig nem edzhetett úgy, ahogy szokott, Imre Géza pedig a budapesti vb után hosszabb pihenőt kért, és csak idény közben csatlakozott a csapathoz.

A női kardozók és a női tőrözők a 16-os táblán kikaptak, így ezután legjobb esetben is csak kilencedikek lehettek. Ez aztán az alsó ágon is koncentráltan vívó kardozóknak jött össze. Férfi tőrben a magyar csapat nem szerepelhetett a legjobb 16 között. Egyéniben az olimpiai bajnok és tavaly vb-harmadik Szilágyi Áron, valamint a vb-n egyéniben két bronzzal és egy ezüsttel rendelkező párbajtőröző Szász Emese állt a legközelebb az éremszerzéshez. Mindketten a negyeddöntőben szenvedtek vereséget - utóbbi ráadásul csak egyetlen tussal egy szinte már megnyert asszóban -, s egyformán ötödikek lettek.

Másnak viszont ezúttal esélye sem volt dobogóért harcolni. Az idén Európa-bajnok párbajtőröző Rédli András, valamint a felnőtt mezőnybe egyre inkább beleerősödő kardozó Márton Anna a legjobb 16-ig jutott, a többi induló viszont a 64-es főtábla első vagy második fordulójában kiesett.

Ha a karnyújtásnyira lévő érmeket a magyarok megszerzik, négy dobogós helyezéssel zárják a világbajnokságot, ami a várakozásnak megfelelő eredmény lett volna, az egyetlen bronz viszont korántsem az, amit a szövetség joggal elvárhatott. Egyúttal érdemes rögzíteni azt is, hogy egyéniben a küldöttség nagy része nagyon korán kiszállt a versenyből, csapatban pedig az esélyek egyharmadát sikerült éremre váltani.

(fotó: mno.hu, forrás: MTI)