Jump to content

Jégkorong-vb: a biztonság érdekében elvehetik Ukrajnától a vb-t

2014. 07. 28. 17:15

Amennyiben az ukrajnai válság veszélyezteti a jövő áprilisi, donyecki divízió I/A jégkorong-világbajnokságon résztvevő csapatok - köztük a magyar válogatott - biztonságát, esetleg a kijelölt helyszín alkalmatlan a rendezésre, akkor a tornát egy másik városban vagy országban tartják meg.

Erről a nemzetközi szövetség (IIHF) tájékoztatta a jégkorongblog.hu internetes szakportált.

Az IIHF azt írta, hogy figyelemmel kíséri az ukrajnai helyzetet, és folyamatosan információt kap róla az ukrán hokiszövetségtől. Kiemelik: számukra a vb-n részt vevő csapatok biztonsága a legfontosabb, és ha a nyugodt lebonyolítást veszélyezteti a kialakult helyzet vagy a kijelölt helyszín sporteseményre használhatatlan, akkor átértékelik a helyzetet, és a versenyt egy másik helyszínen, akár egy másik országban bonyolítjuk majd le.

Nincs meghatározott határidő arra, hogy meddig lehet módosítani a vb helyszínét, de ha változásra kerül sor, az valószínűleg a szeptemberben rendezendő féléves kongresszuson történik majd meg - írták.

A vb helyszínéül szolgáló csarnokot ismeretlenek május 27-én éjjel felgyújtották. A pálya tulajdonosa Rinat Ahmetov, Ukrajna leggazdagabb embere, aki nem támogatja a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok törekvéseit, és többször felszólalt az ország egysége mellett.

Az IIHF május 22-én döntött úgy - Krakkó ellenében -, hogy Donyeck rendezheti a divízió I/A vb-t, noha az ukrán válság miatt a lengyelországi helyszín tűnt esélyesnek a szavazáson.

Korábban az Európai Kosárlabda Szövetség (FIBA Europe) visszavette Ukrajnától a 2015-ös férfi Európa-bajnokság rendezési jogát.

(Forrás:sportrajongo.hu;mti/Fotó:sport.hir24.hu)