Jump to content

Kosárlabda: a Team USA vb-történelmet írna

2014. 08. 30. 09:11

A mai napon Spanyolországban veszi kezdetét a 17. kosárlabda világbajnokság, melyen címvédőként és esélyesként lép pályára az amerikai válogatott. A Team USA történelmet írna, hiszen egy esetleges címvédéssel mindössze a második válogatott lenne a sportág történetében, amely egymás után két vb-n is győzni tud.

Természetesen azért előre hiba lenne odaadni az amerikaiaknak a vb trófeát, annál is inkább, mert számos előzetesen számításba vett nagynevű játékos hiányzik a keretből. A nyáron többen lemondták a tornán való részvételt, a lista sztárok egész sorának a nevével van tele, a teljesség igénye nélkül néhány: LeBron James, Kevin Love, Kevin Durant, Blake Griffin. Persze azért még így is bombaerős az amerikai keret, melyben helyet kapott többek között Stephen Curry, Derrick Rose, Kyrie Irving, Rudy Gay, James Harden és DeMarcus Cousins is.

Az amerikai válogatott a legmagasabban jegyzett csapat a vb-n a FIBA ranglistát alapul véve. Mike Krzyzewski együttese történelmet szeretne írni, ugyanis az USA lehet egy esetleges győzelemmel a sportág történetének mindössze második válogatottja, amely megvédi címét. Az eddigi egyetlen Brazília, amely 1959 után 1963-ban is győzni tudott.

Persze a négyszeres világbajnok amerikaiaknak azért lesznek ellenfeleik is, a legkomolyabb mind közül a szakemberek szerint a 2006-ban vb címet nyerő Spanyolország. A spanyol válogatott a FIBA világranglistán jelenleg a második helyen áll, ugyanakkor vannak olyan mutatók, melyben jobb, mint riválisa. A spanyol keretben például ha összeadjuk az NBA-ben eltöltött éveket játékosonként, akkor 47-et kapunk, míg az "amiknál" 46-ot. Persze nem ez fog dönteni, de a nemzetközi tornákon szerzett tapasztalat nagy szerepet játszhat a mérkőzések során. Ebben is jobban állnak a spanyolok ugyanis 11 játékosuk játszott már nemzetközi tornán, míg az amerikaiaknál csupán öten.

Az amerikaiak könnyebb csoportba kerültek, ellenfeleik Törökország, Új-Zéland, Dominikai-Köztársaság, Finnország és Ukrajna lesznek. A csoportból papíron könnyedén kell továbbjutnia Amerikának, hiszen a legmagasabban jegyzett válogatott a török, a többiek közül egy sincs a FIBA világranglista első 15 csapata között.

A világbajnokságon 24 nemzet képviselteti magát, a szervezők négy darab hatos csoportba osztották be a mezőnyt.

A világbajnokság augusztus 30-tól szeptember 14-ig tart.

Csoportok (az első négy jut a legjobb 16 közé):

A-csoport: Spanyolország, Szerbia, Franciaország, Brazília, Egyiptom, Irán
B-csoport: Fülöp-szigetek, Szenegál, Puerto Rico, Argentína, Görögország, Horvátország
C-csoport: Dominikai Köztársaság, Törökország, Egyesült Államok, Finnország, Új-Zéland, Ukrajna
D-csoport: Szlovénia, Litvánia, Angola, Dél-Korea, Mexikó, Ausztrália

(Forrás:sportrajongo.hu/Powcast.net)