Jump to content

Kosárlabda vb: hibátlan spanyolok és amerikaiak, botló horvátok

2014. 09. 02. 10:24

A csoportkör harmadik fordulójához érkezett a Spanyolországban zajló kosárlabda világbajnokság, egészen pontosan a négy csoportból kettő már lejátszotta harmadik összecsapását, kettőben pedig ma rendezik ezeket a meccseket. A spanyolok eddig hibátlanok, és gyaníthatóan a ma pályára lépő amerikaiak is azok maradnak. A horvátok azonban már nem mondhatják el ezt magukról, ahogy a franciák és a szerbek sem.

Az A-csoportban a spanyolok eddig háromból hármat nyertek, Gasolék az irániakat majd az egyiptomiakat és végül a brazilokat is magabiztosan verték. A házigazdák számára azonban a csoportkör utolsó két mérkőzése ígérkezik a legnehezebbnek, hiszen sorrendben jönnek a franciák és a szerbek. Előbbi legnagyobb sztárja, Tony Parker nélkül érkezett, a San Antonio Spurs kiválósága ezúttal nem vállalta a játékot. A franciák első meccsüket el is vesztették (Brazília ellen 65-63) ám a szerbek ellen javítottak (74-73). A csoportból az első négy jut tovább, tehát a vereségek még beleférnek, hiszen valószínűleg a spanyol, francia, brazil, szerb négyes kerül majd a legjobb 16 közé.

A B-csoportban Görögország az egyetlen még hibátlan együttes, Kaimakoglouék Szenegált, a Fülöp-szigeteket és Puerto Ricót is legyőzték. A sorsolásuk eddig könnyű volt, ám ezt követően játszanak még Horvátországgal és Argentínával. Meglepetésre a horvátok már nem hibátlanok, a Fülöp-szigetek ellen még hosszabbításban nyertek, majd legyőzték az argentinokat is, ám Szenegáltól meglepetésre kikaptak. A hatosból azért így is könnyedén tovább fognak menni, ahogy az argentinok a görögök és a szenegáliak is.

A C-csoportban az amerikai válogatott az egyetlen még veretlen csapat. A vb-címvédő Finnországot könnyedén, a törököket már kevésbé könnyedén verte. Az előbbi összecsapáson Klay Thompson volt a legeredményesebb amerikai, míg a törökök ellen Kenneth Faried termelte a legtöbb pontot, mindketten újoncok az amúgy is fiatal amerikai csapatban. Mike Krzyzewski együttese a mai napon Új-Zélanddal játszik, valószínűleg ezt a mérkőzést is hozni fogja a Team USA amely nem került túl erős csoportba, hiszen a FIBA ranglistáján riválisaik közül csak a törökök vannak a legjobb tíz között, Ömer Asikék (a keret egyetlen NBA játékosa) jelenleg a hetedikek.

A D-csoport nagyon kiegyenlített, itt a FIBA ranglista 4. helyezettje, Litvánia és Szlovénia az egyedüli hibátlan, majd jönnek az egy-egy vereséget számláló ausztrálok és angolaiak. A csoport rangadóját, a litván-szlovén derbit két nap múlva rendezik a csoportkör utolsó fordulójában. A papírforma litván, szlovén, ausztrál és angolai továbbjutást ígér.

(Forrás:sportrajongo.hu/Fotó:hoopshabit.com)