Jump to content

Kosárlabda vb: Dominika vagy az USA?

2014. 09. 03. 15:10

A kérdés természetesen költői, a spanyolországi kosárlabda világbajnokság csoportkörének negyedik fordulójában esedékes Dominikai Köztársaság-Egyesült Államok összecsapáson szinte elképzelhetetlen, hogy ne amerikai győzelem szülessen. Mike Krzyzewski együttese már kiharcolta a továbbjutást, ám ennek ellenére bizonyára presztízsként kezeli a ma esti összecsapást.

A C-csoport negyedik körében a papírforma szerint egy sima mérkőzés vár az amerikaiakra, ám azért a dominikaiakat sem lehet csak egy kézlegyintéssel elintézni. Francisco Garcia megbízhatóan szállítja a pontokat, Eulis Baez pedig szorgosan szedi a lepattanókat, ám ennek ellenére a meccs esélyese a Team USA. Dominika a csoportkör során a finneket verte egy szoros és inkább a védekezés szépségeit felvonultató mérkőzésen. Csak mellékesen, ugyan ezt a finn válogatottat az "amik" 114-55 arányban semmisítették meg.

Az amerikai csapatnak azért volt szenvedős meccse is, elég ha csak a törökök elleni, végül 21 pontos sikert hozó összecsapást említjük, ahol az ellenfél még vezetett is a harmadik negyed elején. Természetesen a végén nem volt gond, de azért az amerikaiak láthatták, hogy az európai top-10-ben lévő csapatok ellen nem sétagalopp egy meccs sem. Krzyzewski-mester csapatának erőssége a szakértők szerint a "nagyemberek" játéka, Kenneth Faried és Anthony Davis leginkább. Utóbbi 19 pontos átlaggal a csapat legeredményesebb játékosa, míg Faried 14.3 pontos átlaggal rendelkezik. Természetesen a játékuk sokban függ a Rose, Harden, Irving, Curry négyestől, a védők ugyanis eddig jó labdákkal tömték őket, de persze a pontszerzésből is kivették a részüket.

Faried ráadásul a lepattanók megszerzéséből is kiveszi a részét, átlagosan 8.3 lepattanót szed le a palánkok alatt. A játékos különösen a törökök ellen brillírozott, 22 pontjával és 8 lepattanójával alaposan kivette a részét a sikerből.
Hasonló dominancia várható tőle a dominikaiak ellen is, akiknek nem lesz könnyű dolguk, lévén Faried és Davis mellett ott van még DeMarcus Cousins és Andre Drummond is bevetésre készen.

A csoport többi mérkőzését is ma rendezik, Törökország Finnországgal, Új-Zéland pedig Ukrajnával méri össze erejét.

(Forrás:sportrajongo.hu/Fotó:nba.com)