Jump to content

Golf: 134 millió dollárt keres Skócia a Ryder Kupával

2014. 09. 11. 17:09

Három nap alatt 134 millió dolláros bevételre tehet szert Skócia a Ryder Kupának köszönhetően. A sportág legnagyobb múltra visszatekintő csapatversenyét idén Gleneagles-ben rendezik és a skót gazdaság hatalmas profitot termelhet belőle. De miről is van szó? Hogy lehet az, hogy egy három napon át tartó sportesemény, amelyen 24 golfozó egy fehér kis labdát "kerget" 18 szakaszon át ekkora bevételt generál egy országnak?

A BBC szerint 134 millió dolláros bevétellel számolhat Skócia a két hét múlva esedékes Ryder Kupának köszönhetően. A sportág legősibb csapatversenyét, amelynek keretében az Egyesült Államok válogatottja csap össze az ezúttal kétszeres címvédő európai csapattal milliók nézik a képernyők előtt ülve, de hangozzék bármily hihetetlenül is, több százezren látogatnak ki a három napon át tartó viadalra, hogy élőben láthassák a sportág jelenlegi legjobbjait. A nézőszám valószínűleg túl fogja szárnyalni a fél milliót is, az idegenforgalmi bevétel tehát szép summát jelent majd.

2008-ban Wales adott otthont a Ryder Kupának, akkor 82.5 millió fontot zsebelt be a rendező ország.

"Ekkor publicitást egy ország nem nagyon kaphat ilyen rövid idő alatt. Skócia nagyon szerencsés, ismét visszakerülhet a figyelem középpontjába, eladhatja magát, új kapcsolatokat építhet, a turizmusát fejlesztheti, ennél nagyobb reklámot nem kaphat egy ország egyszerűen" - véli a BBC szakembere.

A végére egy megdöbbentő adat, amely hűen ábrázolja, hogy a golf mekkora népzserűségnek örvend világszerte és milyen tömegeket mozgat meg: a Super Bowl idén "csupán" 50-60 millió dollárt hozott New Yorknak és bár az összehasonlítás talán nem tűnik ésszerűnek hiszen maga a meccs 3-4 óra mindössze, a körítés és a program viszont egész hétvégén át tart, tehát mégis csak "versenytársa" egyik a másiknak. Tehát bármekkora túlzásnak is tűnik első blikkre a megállapítás, a Ryder Kupánál igazából nem nagyon találunk nagyobb sporteseményt, maximum a labdarúgó Európa- és világbajnokságokat, vagy az olimpiát, ám azok is több héten át tartanak.

(Forrás:sportrajongo.hu/Fotó:mudraa.com;mirror.co.uk)