Jump to content

Az EHF főtitkára: a cél a kézilabda népszerűsítése

2014. 09. 30. 11:10

Az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) szeptemberben tartotta évi kongresszusát Dublinban. A kétnapos konferencia legfontosabb eseményeiről és fejleményeiről Michael Wiederer, az EHF főtitkára beszélt az eurohandball.com internetes szakportálnak.

"Az elmúlt évek legeseménydúsabb és legpörgősebb kongresszusa volt az idei" - kezdte jellemzését Wiederer. "A 2012-es választások óta ez volt az első ilyen jellegű konferencia, ráadásul egy kisebb országban, így még sűrűbb 48 órát éltünk meg. Mindent egybevetve, nagyon professzionális körülmények között dolgozhattunk, az Ír Olimpiai Kézilabda Szövetség pedig a legjobbját nyújtotta házigazdaként."

Az elért eredmények kapcsán a főtitkár a következő évek rendező országainak kijelölését, valamint a résztvevő csapatok létszámának növelését nevezte meg kiemelkedő eredményként. "Döntöttünk a 2018-as, illetve a 2020-as női és férfi Európa-bajnokság helyszíneiről, így a rendezőknek elegendő idejük lesz a tökéletes felkészülésre. Úgy ítéltük meg, hogy a kiválasztott országok (a férfiaknál 2018-ban Horvátország és Franciaország, 2020-ban Svédország, Norvégia és Ausztria, míg a nőknél 2018-ban Franciaország, 2020-ban pedig Norvégia és Dánia) mind nagyszerű házigazdák lesznek, különösképp azért, mert ezekben az országokban a kézilabda rendkívül nagy népszerűségnek örvend."

A főtitkár elmondta, hogy a résztvevők számának növelése már a selejtőkre is vonatkozik. "A cél egyértelmű: azoknak a kisebb országoknak, akik rég nem jártak világversenyen, viszont a kézilabda egyre népszerűbb náluk, meg kell adni a lehetőséget, hogy a jövő generációját motiválni tudják a kijutás reális esélyével, és elérhető célként tüntessenek fel egy Európa-bajnokságot."

Az első lépés a férfi EB 24 csapatra történő kibővítése volt, amelyet 100%-os szavazati aránnyal fogadtak el és szavaztak meg. A főtitkár kiemelte, hogy ez a bővítés nem jelentheti a női csapatok számának automatikus növelését, ugyanakkor folyamatosan vizsgálják ennek a lehetőségét is. Ugyanígy járnak el egy adott világverseny rendezése kapcsán is: minden egyes jelentkező országot megvizsgálnak, elsősorban intézményi szempontból, és utána döntik el, hogy társrendezőként, vagy akár egyedül is képes megrendezi a tornát.

(bb)

(Forrás: sportrajongo.hu/eurohandball.com twitter; kép:sportrajongo.hu/mti.hu/nso.hu)