Jump to content

Sztárparádé a hoki világkupán

2016. 03. 03. 10:54

Világsztárok tömkelege lép pályára szeptember 17. és október 1. között Torontóban a jégkorong világkupában, ugyanakkor a csehek 44 éves legendás csatára, Jaromir Jagr még kivár a döntéssel. A nyolc csapatnak szerdáig kellett megneveznie 16-16 játékost, a 23 fős kereteket június elsején kell véglegesíteni. Ezek alapján elmondható, hogy minden idők legerősebb hokitornáját rendezik meg.

 

A szeptemberi időpont miatt minden érdekelt válogatott a legütőképesebb keretével állhat fel, hiszen az NHL szezonja még nem kezdődik el, és más nemzetközi eseményt sem tartanak akkor.

Az NHL világsztárok közül mindenki ott lesz Torontóban, aki egészséges: így például a kanadai Sidney Crosby, Jonathan Toews és Shea Weber, az amerikai Patrick Kane, a svéd Henrik Lundqvist és az orosz Alekszandr Ovecskin vagy Jevgenyij Malkin.

Az olimpiai, világbajnoki és vk-címvédő kanadaiaknál a 16-os keretben 12-en ott voltak a szocsi ötkarikás játékokon és 11-en a tavalyi vb-n, nyolcan már Stanley Kupát is nyertek. Az 1996-ban vk-első amerikaiaknál ugyancsak egy tucat hokis lépett jégre Szocsiban.

Az oroszoknál egyelőre csak NHL-es játékos található a keretben, a hazai központú KHL-ből nem válogattak be senkit.

A cseheknél a 44 éves Jagr ugyan tavaly lemondta a válogatottságot, ám Josef Jandac szövetségi kapitány adott neki időt, hogy eldöntse: szeretne-e játszani Torontóban.

Az Európa-válogatottban dán, szlovák, svájci, német, szlovén, osztrák és norvég hokis kapott helyet.

A vk-n az A csoportban a kanadai, a cseh, az amerikai és az Európa-válogatott, a B-ben pedig az orosz, a finn, a svéd és az U23-asokból álló kanadai-amerikai vegyescsapat szerepel. A kvartettekből az első két helyezett jut az elődöntőbe, a finálé az egyik csapat második sikeréig tart. A vk-t utoljára 2004-ben rendezték meg.

(Forrás: sportrajongo.hu;mti/Fotó:nhl.com)