Jump to content

Orosz doppingbotrány: az orosz hokisokat nem tiltaná el a szövetség

2017. 11. 29. 18:46

A Nemzetközi Jégkorong-szövetség (IIHF) tanácsa nem támogatja, hogy az orosz sportolókat kollektíven tiltsák el a jövő évi pjongcsangi téli olimpiától.

 

Az IIHF vezető testülete – amelynek Kolbenheyer Zsuzsanna személyében magyar tagja is van – zürichi tanácskozásán fogalmazta meg közleményét, amelyben hangsúlyozza, hogy továbbra is teljes mértékben folytatja a doppingellenes harcot, ugyanakkor csak azoknak a sportolóknak az eltiltását támogatja, akik bizonyítottan vétettek a doppingszabályzat ellen.Az orosz férfi és női hokiválogatott résztvevője a pjongcsangi tornának, azonban ha a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) jövő kedden kizárja az orosz sportolókat, akkor módosítani kell a menetrendet.

Az országot érintő doppingbotrány nyomán szinte minden nap tiltanak el orosz versenyzőket, csak ebben a hónapban eddig 22-öt, és törölték a 2014-es szocsi olimpiai eredményüket.
Az ügy hátterében a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által megbízott kanadai jogászprofesszor, Richard McLaren vezette független vizsgálóbizottság jelentése áll, mely az oroszok államilag támogatott, rendszerszintű doppingolását tárta fel.

A jelentés szerint az orosz doppingellenőrző szervek 2011 és 2015 között harminc sportágban mintegy ezer sportoló vizsgálati mintáját manipulálták, illetve pozitív teszteredményeket titkoltak el.

(Forrás: Forrás:sportrajongo.hu, mti / Fotó: twitter)