Jump to content

A jégkorong vb is a koronavírus áldozatául esett

2020. 03. 21. 16:06

A koronavírus-járvány miatt elmarad az elit világbajnokság is, közölte a Nemzetközi Jégkorong Szövetség. Azt már korábban bejelentették, hogy a divízió II-es és III-as vb is elmarad minden korosztály számára, ahogy a női elit világbajnokság is, amelynek története során először a magyar válogatott is tagja lett volna. 

A szövetség kedden jelentette be, hogy nem rendezik meg a divízió I-es tornákat, így a magyar férfi válogatott nem lép pályára április 27. és május 3. közötti ljubljanai I/A tornán, amelyen sorrendben a dél-koreai, az osztrák, a francia, a házigazda szlovén, valamint a román csapattal találkozott volna.

A vb-ket 1920 óta rendeznek, sokáig a téli olimpia éveiben az ötkarikás játékok tornája számított világbajnokságnak. A második világháború miatt 1940 és 1946 között nem rendeztek vb-t. Később, 1980-ban, 1984-ben és 1988-ban az olimpia évében nem tartottak vb-t, és az olimpiai aranyérmes nem tarthatta magát világbajnoknak. Így aztán az utolsó, amikor vb-rendezést törölni kellett az 1946-os esztendő volt, azaz ilyen lépésre 74 éve kényszerült az IIHF.

A mostani törlést megelőzően, utoljára 1946-ban maradt el vb, akkor a második világháború miatt a válogatottak még nem álltak készen a tornára.

Világszerte az elmúlt hetekben, napokban a nemzeti bajnokságok sorra leálltak, edzeni sem lehetett, Európában sok helyen még a jégpályákat is leolvasztották, az erős ligák közül csak az orosz bázisú KHL rájátszása folyik - ott hivatalosan április 10-ig áll a játék -, de például az NHL küzdelmei szünetelnek.

(Forrás: Forrás:sportrajongo.hu, mti/Fotó:pixabay)