Jump to content

Koronavírus - Élsportolók vére segíthet a fertőzötteken

2020. 04. 30. 14:45

Ezt dr. Lacza Zsombor, a Testnevelési Egyetem tudományos rektorhelyettese, a vérplazma-terápiát kifejlesztő OrthoSera Kft. ügyvezetője és Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, az önkéntességet és adományozást koordináló akciócsoport vezetője jelentette be az egyetem budapesti épülete előtt tartott sajtótájékoztatón.

"Már több mint százhúsz önkéntes felajánlónk van, de még többre van szükség, mert egy donor ugyan két-három súlyos állapotban lévő betegen is segíthet, ugyanakkor nem mindenki alkalmas erre. Ezért nagyon nagy előrelépés a sportolók adománya" - mondta Lacza Zsombor.

Elhangzott: az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával, valamint a Semmelweis Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a KEDPLASMA Magyarország és az Országos Vérellátó Szolgálat partnerségével kifejlesztett vérplazma-terápia az egyik leghatásosabb gyógymód az új típusú koronavírus ellen, ezért a fertőzésen átesett donorok emberéleteket menthetnek meg a felajánlásukkal.

Révész Máriusz elmondta, hogy a felajánlók között ott van az úszók közül a világbajnok Kapás Boglárka, valamint Kozma Dominik, Bohus Richárd és Horváth Dávid, továbbá a hegyikerékpáros Parti András. Bácsi Péter, a Magyar Birkózó Szövetség szakmai igazgatója a sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a szükséges szűrővizsgálat elvégzése után a szövetség versenyzői is készen állnak "vérüket adni" a jó ügyért.

A kutatócsoport az info(kukac)orthosera.com e-mail címen vagy a 06-70-363-87-68-as telefonszámon várja a gyógyult koronavírus-fertőzöttek jelentkezését. A szakemberek hangsúlyozták, hogy a donorokat az Operatív Törzs segítségével a vérplazma-adás helyszínére szállítják, maga a vérplazmavétel pedig jóval kisebb megterhelést jelent, mint a véradás.

(Forrás: Forrás:sportrajongo.hu, mti/Fotó:pixabay)