Jump to content

A fenntartható jövő a SPAR stratégiai célja (x)

2024. 06. 24. 08:40

A SPAR Magyarország vállalatfilozófiájának fontos részét képezi a környezeti fenntarthatóságra való törekvés, a társadalmi felelősségvállalás, a munkatársak megbecsülése, az élelmiszerbiztonság, valamint az egészségmegőrzés támogatása.  

A SPAR-csoport alapvető értékei – modern, vásárló-fókuszú, fenntartható módon üzemelő – meghatározzák a napi kereskedelmi tevékenységet és a szervezet működését is. A fenntarthatósági szempontok a teljes SPAR csoport számára mindig is meghatározóak voltak, alapjaiban formálva az üzleti stratégiát.

Környezettudatosság minden téren

2023-ban a vállalat teljes energiafogyasztása több mint 5,5%-kal csökkent az előző évhez képest. Ehhez hozzájárult az is, hogy az elmúlt évben már egy-egy szegedi, dorogi, pécsi és gödi áruház működését támogatta kiépített napelemrendszer.

A hulladéktermelést pedig több mint 1600 tonnával, azaz 5%-kal sikerült mérsékelni egy év alatt. A vállalat új, innovatív megoldása, a részben újrahasznosított anyagokból készült, többször használatos rolli ponyva bevezetése 2023-ban 59 tonna műanyagfólia-megtakarítást eredményezett. Az 500 grammos kiszerelésű, a vállalat saját Regnum húsüzemében előállított S-BUDGET sertés darált hús új, flow-pack csomagolása pedig 70%-kal kevesebb műanyag felhasználásával készül.

Ments Te is élelmiszert

A SPAR és a Munch partnersége lehetővé teszi, hogy a kínálati oldalon megmaradó, de még jó minőségű élelmiszereket az eredeti árnál jóval kedvezőbben vásárolhasd meg a SPAR-üzletekben, és ezzel Te is segíthetsz az élelmiszer-pazarlás csökkentésében.

Nagy segítséget jelent az élelmiszer adomány

A Magyar Máltai Szeretetszolgálattal közös stratégiai együttműködés során több mint 50 áruházból közvetlen élelmiszer-adományozás valósul meg: 2023-ban összesen 433 ezer kilogramm élelmiszert adott át a SPAR a nonprofit szervezetnek, amely nehéz sorsú emberekhez juttatja el ezeket.

Alapanyagok csak megbízható forrásból

A vállalat az általa forgalmazott teljes termékválasztékban nagy hangsúlyt fektet az élelmiszerbiztonságra, így kizárólag megbízható forrásból származó, ellenőrzött minőségű termékekkel találkozhatsz. Az áruházlánc olyan nemzetközi minőségirányítási szabványok követelményrendszerének megfelelve végzi tevékenységét, melyek garantálják a legmagasabb fokú élelmiszerbiztonságot.

Egyre több az egészségtudatos terméket vásárolhatsz

A SPAR elkötelezett a tudatos táplálkozás népszerűsítése iránt, ezért folytatja a SPAR Életmód programot, folyamatosan bővíti az egészségtudatos életmódot támogató termékek választékát, és segítséget nyújt az ételintoleranciával élőknek is. Ezen felül a sportolás és az egészségtudatos életmód népszerűsítésére is törekszik.

A társadalmi ügyeket támogatott a SPAR

A vállalat 2023-ban több mint 200 millió forintot fordított jótékony célokra. Az Adni Öröm! karácsonyi adománygyűjtő kampányban a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal közösen összesen 25 ezer család ünnepét tették szebbé a SPAR vásárlói az adományok által. A két partner tanszergyűjtő kampányában pedig 1600 rászoruló diák tanévkezdését támogatták. A „Mancs a bajban!” állateledel-gyűjtő akciója keretében ismét jelentős mennyiségű állateledel gyűlt össze állatvédő szervezetek számára.

Milliárdok bérfejlesztésre

A SPAR Magyarország hazánk egyik legnagyobb munkaadójaként az elmúlt évben jelentős összeget, összesen 8,7 milliárd forintot fordított bérfejlesztésre. 2023-ban „Megbízható Munkaadó 2023/24” címmel tüntette ki a SPAR Magyarországot a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara.

A SPAR Magyarország fenntarthatósági tevékenységének céljai itt ismerheted meg: www.sparafenntarthatojovoert.hu

A legfrissebb, 2023-as üzleti évet bemutató fenntarthatósági jelentést pedig a következő weboldalon érheted el: www.sparafenntarthatojovoert.hu/jelentes

(Forrás: szerkesztőség)