Jump to content

Szilágyi Eb-aranyért utazik Strasbourgba

2014. 06. 04. 11:17

Huszonöt fős vívóválogatott utazik a strasbourgi Európa-bajnokságra, melyen a korábbi eredmények és az idei világkupa-sorozat alapján több szakágban éremesélyekkel lépnek pástra a magyarok. A legnagyobb név az utazókeretben természetesen az olimpiai bajnok Szilágyi Áron, aki pályafutása első Eb-aranyára hajt. Oda kell figyelni a kardozó Márton Annára is, aki tavaly a felnőtt Eb-n robbant be a köztudatba hatodik helyével, a juniorok között pedig idén Eb-t és vb-t is nyert.

Hivatalos elvárást ugyan nem fogalmazott meg a hazai szövetség, de - amint az a keddi sajtótájékoztatón elhangzott - ha a jelenlegi világranglista alapján osztanának érmeket, akkor a magyaroknak a párbajtőröző Szász Emese és a férfi párbajtőrcsapat révén két arany, a kardozó Szilágyi Áron és a női párbajtőrcsapat jóvoltából pedig két bronz jutna a szombaton kezdődő és jövő szombatig tartó kontinensviadalon.

Szász Emese ezt megelőzően négy éve állt az élen a rangsorban, de mint mondta, nem szeretné, ha ez legközelebb megint négy év múlva következne be, már csak azért sem, mert közben rendezik az olimpiát Rio de Janeiróban. Tavaly érmes volt az Eb-n, idén pedig aranyat, ezüstöt és bronzot szerzett vk-versenyen, így esélyesként utazik Strasbourgba.

Szilágyi Áronnak, akinek olimpiáról és világbajnokságról is van már aranyérme, az Eb-győzelem még hiányzik.

"Jól sikerült a világkupaszezon, két aranyat és egy ezüstöt nyertem, ami bátorságot adhat az Eb-re - kezdte esélylatolgatását. - Bízom egyébként a csapatban is, mert bár idén egy kicsit halványabban teljesítettünk, de tavaly például ezüstöt nyertünk az Eb-n."

A hétszeres Európa-bajnok párbajtőröző Boczkó Gábor elmondta, hogy a szezonja eddig gyakorlatilag egy kálvária volt, "összeszedett egy sérülést", amiből nagyon lassan épült fel, s amikor újrakezdte a vívást, kiderült, még nincs megfelelő állapotban. A hatszoros Eb-első Imre Géza emlékeztetett rá, hogy volt egy szóbeli megállapodása, miszerint a párbajtőr-válogatott tavalyi vb-győzelme után kicsit pihen, s csak ha szükség lesz rá, akkor száll ismét komolyabban versenybe. Ami Márton Annát illeti, ő a legfiatalabb a magyar keretben. Márton idén a juniorok között Európa- és világbajnokságot is nyert kardban, saját bevallása szerint izgul kicsit, mert a felnőttek között is szeretne bizonyítani.

Az Eb-keretben Boczkó és Imre mellett a tőröző Varga Gabriella és Knapek Edina, valamint a párbajtőröző Tóth Hajnalka és Rédli András is állt már a dobogó legfelső fokán kontinensviadalon.

Tavaly, Zágrábban a magyarok öt érmet - két ezüstöt és három bronzot – szereztek.

(Fotó: sport.hir24.hu)