Jump to content

Meglepetés és papírforma a kajak-kenu válogató második napján

2014. 06. 08. 07:49

Szombaton folytatódott az I. Európa- és világbajnoki válogató verseny a Maty-éren, ahol a délelőtti programban K-2 500 méteren győzött Szabó Gabriella és Csipes Tamara, a folytatásban pedig Vajda Attila, Farkasdi Ramóna, a Medveczky Erika, Sarudi Alíz páros, Dombvári Bence, Lantos Ádám egyesben és Nagy Péterrel párosban, a Lakatos Zsanett, Takács Kincső kenupáros, valamint K-2 500 méteren Tóth Dávid és Kulifai Tamás is.

„Tipikus első pálya volt. Tipikusan az első pályák hibáival, de megvan, és dolgozunk tovább az egységen” - mondta Szabó Gabriella a K-2 500 méter fináléja után a parton. Megvan a győzelem, amelyet nagy csatában szereztek meg Csipes Tamarával az utolsó pillanatban a számra benevező Kárász Anna, Vad Ninetta kettőssel szemben. Kárászék 450 méterig az élen álltak, ám elfogyott az erejük, és Szabóék minimális különbséggel, de jó időeredménnyel (Szabóék 1:39.066-ot, Kárászék 1:39.192-őt lapátoltak) megnyerték a számot.

„Nagyon akartam, ezért kétszáz méterig nagyon toltam a hajót Gabi alá” - mondta Csipes Tamara. „Én pedig próbáltam visszafogni, mert éreztem, hogy ennek a nagy akarásnak nyögés is lehet a vége. De nem lett” - tette hozzá Szabó Gabriella.

Ahogyan női kajak párosban kiemelkedő idő született, úgy férfi kenuban is hangolni lehetett egy csúcseredményre. Már az előcsatározások eredményei alapján érezni lehetett, igazi gigászi ütközet lesz C-1 1000 méteren Vajda Attila és a párosban Mike Róberttel világbajnoki címvédő Vasbányai Henrik között. Tavaly a második válogatóversenyen Vasbányai már legyőzte a szegediek olimpiai és világbajnokát, aki azonban ezúttal nem adta a bőrét. Már az első 500 méteren megtörte riválisát, és több mint egy hajónyi előnnyel érkezett a finisre.

„Hihetetlenül boldog vagyok, főleg azért, mert ilyen jó időt tudtam evezni”- mondta a 3:43.920-as idővel nyerő szegedi versenyző, aki tizenegy esztendeje képviseli a magyar színeket világversenyeken. - Henrik nagy kihívó, jó ellenfél, de büszke vagyok rá, hogy ennyi év után is ilyen teljesítményre vagyok képes.”

Büszke volt magára Farkasdi Ramóna is, aki K-1 1000 méteren tréfálta meg a mezőnyt. A győriek ifjúsági világbajnoka – aki nem mellesleg Vajda Attilával is edzett együtt felkészülése során – kihasználta, hogy két nagy riválisa, Medveczky Erika és Csipes Tamara egymásra koncentrál a belső pályákon, és az egyes pályán megnyerte a viadalt.

„Éreztem, hogy bennem van ez a siker, ehhez az kellett, hogy nagyon kemény első ötszáz métert menjek, és persze, hogy kibírjam a távot. Nagyon örülök ennek a győzelemnek” - lelkesedett Farkasdi.

Nem kellett sokat várni, és folytatódott a győriek sikersorozata: előbb C-1 200 méteren győzte le nagy csatában Lantos Ádám Nagy Péter, majd negyven perccel később párosban diadalmaskodtak – méghozzá nagyon meggyőző produkcióval. A kenus hölgyek ötszáz méteres versenyében is - a papírformának megfelelően - a vk-győztes győri Lakatos Zsanett és Takács Kincső szerezte meg az aranyérmet.

Női K-2 1000 méteren egy régi-új páros, a világbajnoki bronzérmes Medveczky Erika és Sarudi Alíz nagy fölénnyel nyert („Az ötszáz páros után helyet cseréltünk Alízzal, és ez tűnik a jó választásnak), míg a férfiaknál K-1 500 méteren Dombvári Bence örülhetett. A K-1 1000 méteren világbajnoki bronzérmes versenyző pénteken nagyon elrontotta az olimpiai távú versenyt, most 500 méteren javított maga mögé utasítva a négyesben már indulási jogot szerző Szalai Tamást és Kugler Attilát.

„Igazából nincs mit dicsérni magamon, a betegségem miatt alig tudtam edzeni, és egyáltalán nem vagyok formában. A hátszél segített” - összegzett a honvédos versenyző, aki a partról kísérte figyelemmel a férfi párosok csatáját, amelyben a K-2 1000 méter után ismét Tóth Dávid és Kulifai Tamás szerezte meg a győzelmet.

A mai napon reggel 8 órától folytatódik a válogató programja.

(Fotó:szegedma.hu)