Jump to content

Beszámítható volt Oscar Pistorius

2014. 07. 01. 09:47

A barátnőjét tavaly Valentin-napon meggyilkoló dél-afrikai műlábú futó, Oscar Pistorius a szakértői vélemények szerint teljesen beszámítható volt aznap, amikor a tragédia történt. Pistorius büntetőpere hétfőn folytatódott a pretoriai bíróságon 1 hónapos szünet után, hiszen ezen idő alatt a bíró harmincnapos pszichiátriai megfigyelésre ítélte a sportolót.

Erre azért került sor, mert a védelmében beidézett tanú, Merryl Vorster pszichológus szerint Pistorius gyerekkora óta szorongásos betegségben szenved testi fogyatékossága miatt, ami a gyilkosság napján is befolyásolhatta lelkiállapotát, és megalapozhatja a betörés gyanújára alapuló védelmet. Pistoriusszal három pszichiáter és egy klinikai szakpszichológus foglalkozott, akik szakvéleménye szerint a műlábú futó a gyilkosság idején nem volt mentálisan zavart.

Gerrie Nel ügyész úgy értelmezte a pszichiátriai elemzést, hogy Pistorius a gyilkosság idején meg tudta különböztetni a helyes cselekedetet a rossztól, és nem szenvedett olyan mentális betegségtől, ami miatt ne lehetne büntetőjogilag felelősségre vonni.

Mint ismeretes, Oscar Pistorius tavaly februárban lelőtte barátnőjét, Reeva Steenkampot saját otthonában. A dél-afrikai atléta azzal védekezik, hogy betörőnek hitte a mellékhelyiségbe zárkózó párját, ezért nyitott tüzet rá az ajtón keresztül.

(Fotó:businessinsider.com)