Jump to content

Federer-Djokovic döntő lesz

2014. 07. 04. 20:51

Roger Federer és Novak Djokovic jutottak döntőbe a Wimbledonban zajló tenisztorna férfi egyes versenyén. A két korábbi világelső két ifjú tehetséget győzött le, ellenfeleik először szerepeltek ugyanis Grand Slam torna elődöntőjében.

Elsőként a világranglista második, de korábbi füvespályás eredményei miatt első kiemelt Novak Djokovic lépett pályára, aki a jövő egyik legnagyobb sztárjának tartott bolgár Grigor Dimitrovval teniszezett az első elődöntőben. Dimitrov ugyan pályafutása első GS elődöntőjét játszotta, ám az első szettet leszámítva izgalomnak nyoma sem látszott a játékán.

Egy korai brékkel Djokovic jutott szettelőnybe, ám a második játszmát Dimitrov hátrányból fordítva megnyerte, és ezzel kiegyenlített. A harmadik játszmáról egy fontos tie-break döntött, melyben egyértelműen a 2011-es bajnok szerb volt a jobb, így ő került közelebb a győzelemhez.

A negyedik játszmában viszont számtalan esélye volt Dimitrovnak, hogy döntő szettre mentse a mérkőzést, ám hiába volt négy szettlabdája is - egy 6/5-nél fogadóként, három pedig a rövidítésben egymás után - egyiket sem tudta kihasználni. Így végül nem lett ötödik szett, Djokovic pedig felszabadultan ünnepelhette győzelmét.

A második elődöntőben a hétszeres wimbledoni bajnok Roger Federer lépett pályára a kanadai Milos Raonic ellen. A fiatal, ám hórihorgas, és éppen ezért hatalmas asogatásokkal rendelkező Raonic a meccs elején rögtön elbukta az adogatását. Bár később több lehetősége is volt visszabrékelni, Federer stabil tudott maradni szervái mögött, és megnyerte az első játszmát. A következő két szettben hasonló volt a helyzet, Federer mindkét játszma közepén elvette Raonic adogatását, és úgy nyerte meg a találkozót, hogy egyszer sem bukta el a sajátját.

Roger Federer pályafutása 25. (!) Grand Slam döntőjére készülhet, ebből a kilencediket játszhatja Wimbledonban.
Federer és Djokovic 35. alkalommal találkoznak egymás ellen, ebből 12. Grand Slam mérkőzésükre kerül sor.
A 2007-es US Open döntője mellett ez lesz mindössze a második Grand Slam fináléjuk.

(Fotó: bbc.com)