Jump to content

Federer nyolcadszor vagy Djokovic másodszor?

2014. 07. 06. 13:17

Ez lehet a fő kérdése a mai, Roger Federer és Novak Djokovic által vívott párharcnak. A tét nem kevesebb, mint a wimbledoni Grand Slam torna győztesének járó serlege.

A svájci klasszis eddig hétszer diadalmaskodott az angol füvön, a legutóbbi három év eltelte alatt azonban csak egyedül itt örülhetett egy GS trófeának. 2012-ben szetthátrányból felállva parancsolt megálljt Andy Murraynak, az azután következő – eddig a versenyig bezárólag – hét Grand Slam viadalán viszont nem sikerült neki a döntőbe jutás.

Mindazonáltal most eljutott a fináléig, és összességében a tizennyolcadik GS kupájáért küzdhet, mellyel tovább növelné előnyét az egyaránt 14-14 serleggel büszkélkedő Rafael Nadal, valamint a már inaktív Pete Sampras előtt.

A Stefan Edberg kezei alatt dolgozó játékosnak a mostani a hatvanegyedik Grand Slame, egybevéve pedig a huszonötödik fináléja. A kételkedőknek bizonyítva pedig ismét megmutatta, még mindig képes lehengerlő produkcióra, ezt mi sem támasztja alá jobban, mint hogy eddigi nyolcvannyolc adogatójátékából nyolcvanhetet (!) megnyert, továbbá mostanáig lejátszott tizenkilenc szettjéből egyet veszített csak el.

Djokovic jóval kevesebb Grand Slamen való részvétellel rendelkezik, 2005 óta azonban ő is ott van minden ilyesfajta rangos viadalon. Wimbledonban még „csak” egyszer lett ő a bajnok, a tavalyi fináléban elszenvedett kudarcot egy mostani diadal mindenképpen kárpótolná.

A szerb teniszező idáig vezető útja kissé rögösre sikeredett, többször indiszponáltnak tűnt, a sorsdöntő szituációkban viszont nagyon odatette megát, és nemegyszer verthelyzetből felállva kerekedett felül az aktuális riválisán. A Boris Becker által irányított „Djoko” idei négy ATP 1000 Masters versenyéből hármon diadalittasan távozhatott, ezekkel a tornagyőzelmekkel pedig a legtöbb ATP 1000 Masters viadalt megnyerő játékosok rangsorában Andre Agassit megelőzve, felkerült a képzeletbeli dobogó harmadik fokára.

A belgrádi fiú is rég ünnepelhetett utoljára GS trófea elhódítása végett, legutóbbi öt megmérettetéséből háromszor a fináléban maradt alul, együttesen már másfél éve „szomorkodhat”.

Szumma-szummárum, harmincnégyszer csaptak össze mindmáig a felek, a mérleg teljesen kiegyenlített, az összecsapások felét Federer, a másik felét Djokovic nyerte meg. Ezen mérkőzésekből tizenöt döntő játszmával végződött. Finálét kilencszer vívtak már meg egymás riválisaként, szűkítve a kört, ebből a kilencből egyszer Grand Slam döntőben, még 2007-ben a US Openen Federer örülhetett.

Füves borításon csak egyszer ütögettek farkasszemet nézve, két évvel ezelőtt éppen itt aratott döntőt érő sikert Federer. Ahogyan egyre mentünk előre az idővel, úgy nőtt a svájci szorzója a fogadóirodáknál, mára már Djokovic győzelme fizet kevesebbet, pedig régebben még „Roginak” 1.01-es, azaz a lehető legkevesebb oddsot adták a szakértők.

Összegezve annak dacára, hogy Federer jobb formának örvend, talán még így is a szerb mondható a párharc fő esélyesének, bár a bázeli játékos nem valószínű, hogy pályafutásának hátralévő Grand Slam tornáin mindig ilyen jól fog szerepelni, tehát benne van a pakliban, hogy megragadva az utolsó szalmaszálat, hatalmas mosolyt csalva az ő érte rajongóknak, begyűjti nyolcadik wimbledoni trófeáját – ellenben ehhez azért Djokovicnak is lesz egy-két szava…

(Fotó: sportige.com)