Jump to content

Gyulai-emlékverseny - Pars egyéni csúccsal győzött

2014. 07. 08. 17:55

Az olimpiai bajnok Pars Krisztián győzelmével zárult a Gyulai István Memorial - Atlétikai Magyar Nagydíj kalapácsvető versenye. Pars szenzációs teljesítménnyel rukkolt elő a hazai közönség előtt, 82,49 méteres egyéni csúccsal nyerte a versenyt, pályafutása során immáron negyedszer.

A mezőny az első sorozatban biztonsági dobásokkal szórakoztatta a közönséget, egyedül Pars gondolta úgy, hogy már elsőre keményebben beleáll dobásába, ennek az eredménye 79,84 méter és vezető hely lett. A folytatásban aztán gyorsan kiderült, hogy a viadal két emberről szól majd, a világbajnok lengyel Fajdek ugyanis másodikra 80,73 méterrel beállította a szombathelyi atléta korábbi versenycsúcsát, ám az éllovas pozíciónak nem sokáig örülhetett, mivel rögtön utána a magyar olimpiai bajnok 81,65 méterre repítette a szert, ami az idei legjobbját is jelentette. A harmadik sorozatban mindkét sztárdobó hibázott, a többiek pedig nem tudták megközelíteni őket. Nagy meglepetésre a tavaly Fajdek és Pars mögött világbajnoki harmadik cseh Lukas Melich nem tudott a legjobb nyolcba kerülni, csakúgy, mint a sydneyi olimpiai bajnok lengyel Szymon Ziolkowski, illetve a másik két magyar, Németh Kristóf (72,49 m) és Hudi Ákos (69,55 m).

A negyedik sorozatban egyedül a harmadik helyen álló tádzsik Dilsod Nazarov tudott 78,93 méterre javítani, Fajdek és Pars egyaránt 80 méter alattit dobott, s nem mérette le a kísérletet. Az utolsó előtti körben Nazarov ismét javult, 79,74 méterre, majd Fajdek megint hibázott, Pars viszont szépet dobott, igaz, 81,35 méteres kísérlete után kifejezetten dühösnek tűnt.

Az utolsó sorozatra mindenki nagyon koncentráltan lépett a körbe, Nazarov 80,24 métert dobott, majd Fajdek is óriásit, igaz, szektoron kívülre, ezzel Pars győzelme biztossá vált. A szombathelyi atléta gyorsan forgott, szépen eresztette el a kalapácsot, az 82,49 méternél csapódott a földbe, Pars négy centivel megjavította egyéni csúcsát, és örömtáncot lejtett.

"Köszönöm, Fehérvár - mondta a verseny után Pars Krisztián. - A kör nagyon jó, s bár számítottam rá, hogy nagyot dobok, az egyéni csúcsra őszintén szólva nem, mert még munkában vagyok, a fő cél az Európa-bajnokság. 2006-ban dobtam az egyéni csúcsomat, ezért is örülök ennek az eredménynek, s a mostani verseny alapján a 83 métert sem tartom elképzelhetetlennek."

Pars negyedszer győzött a Gyulai-emlékversenyen, amely a nemzetközi szövetség kalapácsvető sorozatának a része. A mostani sikeréért 2500 dollárt kapott.

A nap első nemzetközi számában, női kalapácsvetésben óriási csatát láthattak a nézők. A végig kiélezett versenyben a negyedik sorozattól a világcsúcstartó német Betty Heidler vezetett 75,34 méteres, kiváló dobással, s egészen az utolsó pillanatig úgy tűnt, ezzel meg is nyerheti a nemzetközi szövetség kalapácsvető-sorozatába tartozó viadalt. Ám a korábbi rekorder lengyel Anita Wlodarczyk hatodikra 19 centivel túldobta (75,53 m), s ezzel első lett. A viadal színvonaláról sokat elárul, hogy a harmadik helyezett, szintén német Kathrin Klaas is mindössze 91 centiméterrel maradt el (74,62 m) Wlodarczyk legjobbjától.

A szám legjobb magyarja Orbán Éva volt, 70,45 méterig jutott, ami az ötödik helyhez volt elég. A fiatal Gyurátz Réka 64,95 méterrel a 10., Bácskay Zsófia pedig 63,47-tel a 11. lett.

(Fotó/Forrás:mti)