Jump to content

Tour de France: Contador bukás után feladta, Nibali újra sárgában

2014. 07. 14. 18:07

Az olasz Vincenzo Nibali nyerte a 101. Tour de France tizedik, Mulhouse és La Planche des Belles Filles közötti 161 és fél kilométeres szakaszát, ezzel pedig visszavette a vezetést összetettben a keddi pihenőnap előtt. A szakasz szenzációja azonban az előzetesen esélyesnek tartott Alberto Contador bukása volt, aki feladni kényszerült a francia körversenyt.

Sokan azt gondolták, hogy a francia nemzeti ünnepre eső szakasz lehet az idei Tour királyszakasza, hiszen összesen négy első kategóriás emelkedőt kellett megmásznia a mezőnynek, többször 15 és 20%-os kapaszkodókkal. A hegyi befutóval záruló etapon a spanyol Joaquím Rodríguez hiába lépett el az üldözőktől a hajrában, 2 kilométerrel a vége előtt a több napon át összetettben vezető Vincenzo Nibali is megindult, és hatalmas lendülettel előzve meg is nyerte a szakaszt. Az olasz bajnok ezzel vissza is vette a vezetést összetettben, így egy nap szünet után újra ő viselheti a sárga trikót.

A nap legnagyobb szenzációja azonban Alberto Contador kiesése volt, aki a szakasz első részében hatalmasat bukott a csúszós aszfalton, és bár még visszaült a kerékpárjára, nem sokkal később feladni kényszerült a versenyt térdsérülése miatt. A kétszeres győztes spanyol kerekes kiesésével már a második favorit kényszerül búcsúzni az idei francia körtől, hiszen Contador mellett korábban a másik favorit Chris Froome is feladta a Tourt.

Contador búcsúja után a sárga trikóban tekerő és hatalmas formában lévő Vincenzo Nibali óriási esélyessé lépett elő.

(Fotó: telegraph.co.uk)