Jump to content

Atlétika: Harting megsérti a német nemzeti jelképet?

2014. 08. 05. 16:54

Már örülni sem lehet felhőtlenül: a német nemzeti jelkép megsértésének vádjával indítandó eljárással fenyegették meg Robert Harting olimpiai és világbajnok diszkoszvetőt, amiért a válogatott mez megszaggatásával szokta megünnepelni győzelmeit.

A német közvélemény hatalmas visszhangját váltotta ki az a felháborodott német állampolgár, aki azzal fenyegette meg Hartingot, hogy feljelenti, ha a jövő héten kezdődő zürichi atlétikai Európa-bajnokságon győzelme esetén megint szétszaggatja a címeres mezt.
A büntető eljárással fenyegető névtelen levélíró e-mailjében törvényi alapot is szolgáltat erre: a gesztus ellentétes a német büntetőtörvénykönyv 90a paragrafusával, amely bűncselekménynek mondja ki a nemzeti jelképek nagy nyilvánosság előtti megsértését.

Hartin persze egyből válaszolt is a vádakra, szerinte a fenyegetés "totál hülyeség és valahol tipikusan német", ezért nem is hagyja magát megfélemlíteni, mert szerinte Németországban gyakori, hogy ha valaki nem tud a másik sikerének örülni, ezért megpróbál ügyet csinálni belőle.

A Német Atlétikai Szövetség (DLV) azért megbízott egy ügyvédet az eset jogi vonatkozásainak megvizsgálásával - biztos ami biztos.

(Fotó: eurosport.yahoo.com)