Jump to content

Úszó Eb - A legsikeresebb nap összefoglalója

2014. 08. 21. 21:21

A magyar küldöttség a legeredményesebb napját zárta csütörtökön a berlini úszó Európa-bajnokságon: Hosszú Katinka két aranyérmet, Biczó Bence egy ezüstöt, Kapás Boglárka egy bronzot nyert, továbbá a Hosszú és Kapás mellett Jakabos Zsuzsanna és Verrasztó Evelyn alkotta 4x200 méteres gyorsváltó is harmadik lett.

Hosszú Katinka megvédte címét 200 méter vegyesen a berlini úszó Európa-bajnokság csütörtöki versenynapján, míg Verrasztó Evelyn negyedik lett.

A szám világ- és Európa-bajnokának újabb sikeréhez kétség sem férhetett, már pillangón egy testhossznyi előnyt szerzett, ezt pedig csak növelte háton. A hátralévő 100 méteren, mellen és gyorson csak az volt a kérdés, hogy megdönti-e saját Európa-csúcsát, ez végül 2:08.11 perces idejével nem jött össze, de így is három tizedet gyorsult a szerdai elődöntőhöz képest.

A Vasas háromszoros világbajnokát alig 40 perccel a 200 méter vegyesen aratott diadala után szólították ismét a medencébe. Az első 50 méter után negyedikként fordult, de a második hosszon feljött a második helyre. Úgy tűnt, ezen már nem tud javítani, azonban az utolsó métereken hatalmasat hajrázva századra azonos idővel, 59.63 másodperccel csapott célba a végig vezető dán Mie Östergaard Nielsennel.

Kapás Boglárka címvédőként bronzérmet nyert 800 méter gyorson.
A 21 éves magyar versenyzőtől a táv elején ketten elszakadtak, de a harmadik helyét biztosan tartotta, majd fokozatosan növelte előnyét üldözőivel szemben, így az érem nem forgott veszélyben.

Biczó Bence ezüstérmet nyert 200 méter pillangón.

A 21 éves magyar versenyző a fináléban az első 50 méter után a harmadik helyen haladt, féltávnál viszont már második volt és bár az utolsó, negyedik hosszon riválisai közelítettek hozzá, a hajrában még újítani tudott, így a két évvel ezelőtti, debreceni kontinensviadalon elért eredményéhez hasonlóan második lett.

A Jakabos Zsuzsanna, Verrasztó Evelyn, Kapás Boglárka, Hosszú Katinka összeállítású magyar váltó bronzérmet nyert 4x200 méter gyorson a berlini úszó Európa-bajnokság csütörtöki versenynapján.

A mostani kontinensviadalon először szereplő Jakabos hatodik helyen "indította" a 200 méter vegyesen másfél órával korábban negyedik helyen végzett Verrasztót, aki visszacsúszott a hetedik helyre. Ezen a pozíción a délutáni program első döntőjében 800 méter gyorson bronzérmes Kapás nem tudott változtatni. Nem úgy, mint a csütörtökön 200 méter vegyesen és 100 méter háton is aranyérmes Hosszú Katinka, aki harmadjára is fantasztikus sebességgel tempózott, aminek köszönhetően 7:54.23 perces idővel behozta a magyar stafétát a harmadik helyre.

A kontinensviadalon tíz egyéni és egy váltószámban induló Hosszú berlini medálgyűjteménye pedig három aranynál és egy bronznál tart a mostani harmadik hellyel.

(Forrás: MTI, fotó: fashionfave.com)