Jump to content

US Open - Dráma és meglepetések pénteken

2014. 08. 30. 10:29

A US Open pénteki napján számtalan meglepetés született, sőt, és egészen drámai találkozók is akadtak. Roger Federer szórakoztató mérkőzésen jutott tovább, és Maria Sharapova is kivédte az első komolyabb akadályt.

Kezdjük a papírforma eredményekkel: az ötszörös US Open bajnok Roger Federer az Arthur Ashe Stadion első esti mérkőzésén remek találkozón győzte le a szépen helytálló ausztrál Sam Groth-t, aki hatalamas adogatásaival és szervaröpte játékával méltó ellenfele volt Federernek. A svájci azonban három 6/4-es szettel nyert, a 3. fordulóban pedig Marcel Granollers-szel mérkőzhet. A spanyol elképesztően nagy csatában, öt szettben győzte le a horvát Ivo Karlovicot.

Szintén továbbjutott, immáron a negyedik fordulóba a 2006-os bajnok Maria Sharapova, aki nehéz ellenfelet kapott az esti programban. A tavalyi wimbledoni döntős Sabine Lisicki az első szettben nem igazán, a másodikban viszont már ellenfele volt Sharapovának. A korábbi világelső ugyanis brékhátrányból fordította meg a második játszmát, és így 6/2 6/4-es győzelmet aratott.
A következő körben a szintén korábbi világelső Caroline Wozniackival mérkőzhet.

Simán jutott tovább Jelena Jankovic, Grigor Dimitrov, Gael Monfils, Marin Cilic és Richard Gasquet, míg kis túlórával, de szintén győzött Lucie Safarova, Kevin Anderson, Gilles Simon és Feliciano Lopez. A legkönnyebb dolga a 4. kiemelt David Ferrernek volt, aki Bernard Tomic visszalépése miatt játék nélkül menetelt tovább.

Na de akadtak ám meglepetések, nem is kicsik!
Kiesett a világranglista második Simona Halep, akit a horvát Mirjana Lucic-Baroni vert két szettben. Szintén nem élte túl a harmadik kört a 6. helyen rangsorolt Angelique Kerber, aki a jövő egyik nagy tehetségének tartott 17 éves svájci Belinda Bencictől szenvedett két szettes vereséget. A Radwanskát búcsúztató Peng Shuai újabb kiemeltet győzött le a tavalyi negyeddöntős Roberta Vinci személyében.

A nap talán legérdekesebb női mérkőzése Sara Errani és Venus Williams csatája volt, ahol Errani nagy lendülettel kiosztott egy 6/0-át Venusnak az első szettben, amit aztán jól vissza is kapott: Venus ugyanis szintén 6/0-val egyenlített. A döntő játszma viszont a legszorosabb felállást hozta, ugyanis hiába vezetett Williams 5/3-ra is, végül tie-breakben kikapott a tomboló hangulatú végjátékot hozó mérkőzésen.

A férfiaknál sima három szettes vereséget szenvedett a 15. kiemelt Fabio Fognini, míg a 11. kiemelt Ernests Gulbis hiába vezetett 2-0-ra a szetteket illetően az osztrák Dominc Thiem ellen, végül öt szettben kikapott - igaz az utolsó három játszmában már lábsérüléssel küszködött.
Szintén komoly túlórára kényszerült a 6. kiemelt Tomas Berdych, aki csak 5 játszmában tudta legyőzni a szlovén Mrtin Klizant.

(Fotó: tennis.com)