Jump to content

Vívás: Szilágyi Áron ezüstérmes a budapesti világkupán

2014. 11. 22. 20:47

Az olimpiai bajnok Szilágyi Áron ezüstérmet nyert szombaton a budapesti Gerevich-Kovács-Kárpáti férfi kardvilágkupa egyéni versenyében. Ez azt jelenti, hogy a Vasas kiválósága ezúttal is lecsúszott az aranyéremről, ami még hiányzik a kollekciójából erről a versenyről. Szilágyi vasárnap a csapatverseny során ugyanakkor még megszerezheti a hiányzó medált.

Rekordnagyságú mezőnyt, 31 ország 208 versenyzője vágott neki a kardozók egyik legrangosabb vk-versenyének. A verseny pénteken a selejtezővel vette kezdetét, a szombati folytatásában a 64-es tábla küzdelmeiben a vb-bronzérmes magyar csapat minden tagja érdekelt volt: a 2012-es olimpiai bajnok Szilágyi, valamint az Európa-bajnoki bronzérmes Gémesi Csanád kiemeltként, míg Szatmári, Decsi Tamás és Iliász Nikolász a selejtezőn túljutva.
Az első fordulóban Gémesi és Decsi búcsúzott, a társak viszont a 32 közé jutottak. A legértékesebb siker és legizgalmasabb asszó Iliász nevéhez fűződött, aki a vb-címvédő, és a londoni olimpián bronzérmet nyert Nyikolaj Kovaljov ellen már 11:4-re vezetett, aztán az orosz 10:1-es sorozatot produkálva 14:12-re fordított. Már csak egy tus hiányzott a győzelméhez, ám ekkor megint Iliász pillanatai következtek, és végül ő ment tovább. Ez a győzelem azonban kivehette az erejét, mert a következő asszóban ukrán vetélytársa simán nyert ellene. Szilágyinak és Szatmárinak olasz rivális jutott, mindketten győztek, utóbbi a londoni olimpia olasz ezüstérmese, Diego Ochiuzzi ellen nyert és jutott a nyolc közé.
A negyeddöntő első asszójában Szatmári 3:0-ra vezetett a világranglista-vezető, csapatban olimpiai bajnok Gu Bon Gil ellen, ám a dél-koreai nem adta fel, egyenlített, majd felváltva estek a találatok. 10:8-ra Szatmári vezetett, aztán 12:10-re, majd 14:10-re a dél-koreai. Szatmári szépíteni tudott ugyan, de győzni nem. Szilágyi viszont könnyedén nyert a másik dél-koreai ellen, így biztossá vált a magyar érem.
Szilágyi az elődöntőben a 2004-es olimpiai bajnok Aldo Montano ellen csatázott, 5:3-ra, majd 7:5-re is az olasz vezetett, de az egyperces szünet már a magyar vívó 8:7-es előnyével kezdődött. A pihenő után 11:8, majd 13:10 is volt a Vasas vívója javára, 13:12-re még megközelítette Montano, végül Szilágyi 15:13-ra nyert, s akárcsak tavasszal, ezúttal is az aranyéremért vívhatott.
A fináléban csakúgy, mint legutób márciusban, a dél-koreai Gu Bon Gillel vívott Szilágyi. A kazanyi vb ezüstérmese alaposan bekezdett, 6:2-re elhúzott, a szünetre pedig 8:3-as előnnyel mehetett. A pihenő után Szilágyi bár közelebb került ellenfeléhez, legyőzni nem tudta, így meg kellett, hogy elégedjen az ezüstéremmel.
„Ettől a koreai versenyzőtől kaptam ki a vb-n, azóta elemeztük a vívását, úgy látszik, még nem eléggé" – nyilatkozta az MTI-nek Szilágyi Áron, aki saját bevallása szerint az asszó elején "elaludt". „Gratulálok, mert nagyon jól vívott. Rengeteg tanulsággal szolgált ez az asszó. Várom a vasárnapi csapatversenyt" – tette hozzá Szilágyi.
A csapatverseny vasárnap 10 órakor kezdődik a MOM Sportközpontban.

(Forrás:sportrajongo.hu;mti/Forrás:molcsapat.hu)