Jump to content

Rövidpályás úszó vb: a legnagyobb sztárok és díjátadó

2014. 11. 28. 11:23

Jövő héttől Dohára figyel a vizes sportok világa: december 3. és 7. között a katari fővárosban bonyolítják le az úszók rövidpályás világbajnokságát.

Előtte pedig, november végén rendezik meg a FINA, a vizes sportokat összefogó nemzetközi szövetség konvencióját, amelyen a soron következő világbajnokságok rendezői - köztük a 2021-es vb-nek otthont adó Magyarország – mutatják be az előkészületek állását.

A hazai szövetséget irányító Gyárfás Tamás többes minőségében lesz jelen a sportdiplomáciai és sportági csúcsösszejövetelen, mivel egyfelől ő az egyik társelnöke a hét év múlva esedékes budapesti-balatoni világbajnokságnak, másfelől a FINA kommunikációt irányító alelnöke is egy személyben. Ilyen formán nemcsak prezentál, hanem szavaz is, majd a konvenció végén hozzák nyilvánosságra, hogy ki volt 2014 legjobbja a különböző vizes sportágakban.

"Több magyar kiválóság is jelöltként érintett a voksolásban, amelynek végeredményét december elsején hirdetjük ki . Azon a napon derül ki, hogy a világ legjobb vízilabdázója lesz-e megint Varga Dénes, a tavalyi győztes, aki a bátyjával, Dániellel együtt ott van a 204 tagországot tömörítő FINA hat jelöltje között, illetve hogy nyer-e Hosszú Katinka az úszónők különversenyében. - mondta el Gyárfás Tamás.

A magyar sportdiplomata hozzátette, hogy a film világából ismert Oscar-díj átadásához hasonlatosan látványos külsőségek közepette zajlik majd az eredményhirdetés, a kategóriagyőzteseket színpadra szólítják, a honfitárs jelöltek várható helyezéséről azonban nem árult el közelebbit a FINA lapjának, az Aquatics World Magazine-nak a főszerkesztője.

"Titoktartás kötelez, annyit azonban talán elmondhatok, hogy férfi vízilabdázóink esetében nem tekinthető kedvező előjelnek, hogy a nyári, budapesti Európa-bajnokságot nem a magyar válogatott nyerte" - jelentette ki. Hozzáfűzte, a női úszók esetében annyit bocsáthat előre, hogy a végső győzelemre igazából ketten esélyesek a hat jelölt közül: Hosszú Katinka és a múlt évi első amerikai Katie Ledecky."

"Ledecky nagymedencében az idén megjavította a 400 gyors, a 800 gyors és az 1500 gyors világrekordját egyaránt, viszont Katinka is remek szezont produkált már a mostani rövidpályás vb előtt is, hiszen a nyáron hat érmet szerzett a berlini Európa-bajnokságon, benne három aranyat, amellett az Eb-t követő és az ő végső sikerét hozó rövidpályás világkupa-sorozat állomásain öt világcsúcsot állított fel" - nyilatkozta Gyárfás Tamás.

A rövidpályás úszó világbajnokságon minden idők legfiatalabb átlagéletkorú magyar válogatottja indul, élén a 10 versenyszámra nevező Hosszú Katinkával, és az olimpiai bajnok Gyurta Dániellel.

(szp)

(forrás:sportrajongo.hu/MTI,fotó:duol.hu)