Jump to content

Rövidpályás úszó vb: 3 aranyérem és egy világcsúcs

2014. 12. 05. 23:35

A címvédő Hosszú Katinka világcsúccsal nyert 100 méter vegyesen, Gyurta Dániel 200 méter mellen volt legyőzhetetlen, míg Bernek Péter 3:34.32 perces országos csúccsal aranyérmet nyert 400 méter gyorson az úszók dohai rövidpályás világbajnokságán,

Az év női úszójának választott és a vb szerdai nyitónapján - 200 méter pillangón és 400 méter vegyesen - két ezüst-, csütörtökön 100 méter háton világcsúccsal aranyérmet szerző, péntek délután pedig 200 méter háton világcsúcsot úszó Hosszú végig vezetve diadalmaskodott.

A régi világrekordot is ő tartotta 56.86 másodperccel, amelyet szeptember elsején úszott a dubaji világkupaversenyen.

Verrasztó - aki a nyolcadik idővel jutott a fináléban - nyolcadikként végzett 59.31 másodperccel.
Pénteki második aranyát követően Hosszú Katinka így értékelt:
"Nagyon boldog vagyok, hogy ma tényleg minden összejött, amit szerettem volna. Tudom, sokan gondolták az első nap után, hogy valami gond van, pedig nem volt" - szögezte le.

Hozzáfűzte: érezte, hogy megy az úszás, és szavai szerint csupán annyi történt, hogy a kiváló formában levő spanyol Mireia Belmonte két számban legyőzte.

"Az a jó, hogy sikerült túltennem magam az aprócska csalódáson, és a második napon a száz hát megnyerése teljesen helyre tette a lelkemet. Ezek után már egyértelmű volt, hogy a mai nap jól fog sikerülni. Természetesen abban is bíztam, hogy sikerül világcsúcsokat döntenem mindkét távon. És most nagyon élvezem a versenyzést, ennél pedig nincs jobb érzés a világon!" - mondta Hosszú Katinka.

Előtte Gyurta Dániel is remekelt a medencében. A szám olimpiai, világ- és Európa-bajnoka a döntőben már a táv első felében az élbolyban helyezkedett el, 100 méternél elsőként fordult, és bár legnagyobb vetélytársa, a német Marco Koch megközelítette, de utolérni nem tudta. A magyar világklasszis 2:01.49 perccel csapott célba.
Gyurta, aki szerdán a 100 méteres távon nem indult, a péntek délelőtti selejtezőben is a leggyorsabbnak bizonyult.

Az eddig inkább hátúszásban jeleskedő, a Kőbánya SC-ből nemrég a BVSC-be átigazolt Bernek Péter már délelőtt az összesítésben első helyet érő időt úszott, és a délutáni döntőben még ezen is jelentősen tudott javítani. Eredménye, amely világbajnoki csúcs is, 3.02 másodperccel jobb a délelőtti magyar rekordnál.

A döntőben 100 méterig a második helyen haladt, akkor az élre tört, majd egyre növelte előnyét, amelyből mintegy két testhossznyit megtartott a célig.

"Először is szeretném megköszönni mindenkinek, aki hozzásegített ehhez a győzelemhez. A sikerben ugyanúgy benne van Turi György munkája, hiszen az év nagyobb részében még nála készültem, mint Nagy Petié a BVSC-ben - mindkettejüknek nagyon hálás vagyok" - nyilatkozott a honi sportági szövetség Facebook-oldalán Bernek, aki Berlinben, a nyári nagymedencés Eb-n, amikor a dobogóról is lemaradt 200 méter háton, sírásban tört ki.

"A padlón voltam - emlékezett vissza -, viszont annak úgy kellett történnie, hogy végül meghozzam a döntést a váltásról. Ahhoz, hogy ez így sikerüljön, kellett a környezetváltás. Bár elismerem, szeptemberben még magam sem gondoltam, hogy decemberben már világbajnok leszek 400 gyorson."

Magyarország tehát összesen három világbajnoki aranyérmet szerzett a dohai világbajnokság pénteki versenynapján, és csak bízhatunk benne, hogy a hátralévő napokban is hasonlóan eredményesek lesznek magyar úszóink.

(szp)

(forrás:sportrajongo.hu/MTI,fotó:hir24.hu)