Jump to content

Golf: a sikerkapitány még nem döntött

2015. 01. 07. 15:03

Továbbra sem tudni, hogy az európai Ryder Kupa-csapatot a legutóbbi kiírás során győzelemre vezető, majd ezt követően leköszönő sikerkapitány, az ír Paul McGinley kit támogat a kapitányi tisztségre pályázó két kollégája közül. Az ügy pikantériája, hogy a pályázók egyike az a Darren Clarke, akivel korábban McGinley kiváló barátságot ápolt, ugyanankkor miután az északír nem támogatta őt a kinevezése előtt, így kérdés, hogy ő hasonlóképpen tesz-e a közelgő választás során.

A legfrissebb hírek szerint Paul McGinley még nem döntötte el, hogy kit támogat a közelgő szavazás során, Miguel Angel Jimenezt, avagy Darren Clarke-ot. Az ügy igen csak pikáns, hiszen sokak szerint a két pályázó közül Clarke az esélyesebb, ám McGinley szava rengeteget nyomhat a latba és itt jön képbe az, hogy a két golfozó nem ápol túl jó viszonyt egymással. Nem volt ez ám mindig így, sőt McGinley és Clarke barátsága legendás volt, többek között mindig egy szobában laktak a Ryder Kupák során. A barátság ugyanakkor megromlott, miután az északír nem támogatta McGinley-t és Colin Montgomeriet javasolta a 2014-es csapat kapitányának. Clarke döntését később azzal indokolta, hogy úgy érezte Monty nagyobb név, sikeresebb játékos volt, karizmatikusabb és Skóciában egy ilyen szakemberre lesz szüksége az európai csapatnak. McGinley ugyanakkor végül megkapta a lehetőséget és bizonyította, hogy remek szakember, irányításával az európaiak lemosták az amerikaiakat.
McGinley joggal érezhette magát megbánva, hiszen barátja támadta hátba, innentől kezdve pedig az a kérdés, hogy az ír szakember félre tudja-e tenni személyes ellentétét és tud-e reális döntést hozni, olyat melyet nem befolyásol majd a Clarke és közte meghúzódó ellentét.
Ami az esélyeket illeti, nos a játékosok közül többen kiálltak már Darren Clarke mellett, mondván őt jobban tisztelik az Egyesült Államokban az eredményei miatt, ráadásul az angol sem jelent számára gondot, nem úgy, mint Jimenez esetében aki bár beszél angolul, de nem biztos hogy a nyelvtudása elegendő a tiszt betöltéséhez.
Clarke öt Ryder Kupán játszott és tagja volt a 2010-ben győztes csapat szakemberi gárdájának is, mint asszisztens. McGinley amikor rákérdeztek, hogy a közte és Clarke közötti ellentét befolyásolhatja-e a döntésben természetesen nemleges választ adott.
A 2016-os Ryder Kupát az Egyesült Államokban rendezik, az európai csapat azzal a tudattal érkezik majd vendéglátójához, hogy a 2000-es években csupán egyszer kapott ki, ráadásul az utolsó három kiírást egyaránt megnyerte. Az új kapitányt amúgy egy öt főből álló tanács választja ki.

(fg)

(Forrás:sportrajongo.hu/Fotó:telegraph.co.uk)