Jump to content

Pacquiao homofób megnyilvánulása sokba került

2016. 02. 18. 10:56

A NIKE sportszergyártó cég azonnali hatállyal felbontotta a Manny Pacquiaóval kötött szerződését miután a Fülöp-szigeteki ökölvívó egy televíziós interjú során homofób megjegyzéseket tett. A 37 esztendős legenda a melegházasság ellen szólalt fel, majd azt találta mondani, hogy a homoszexuálisok rosszabbak, mint az állatok.

 

Manny Pacquiao körülbelül 30 másodperc alatt elintézte magának, hogy soha többé pályafutása során komoly cég ne álljon mögé támogatóként. Az ökölvívó-legenda aki a Fülöp-szigeteki szenátusba szeretne bekerülni, egy televíziós beszélgetés során tett homofób megjegyzést.

„Ez a józan ész kérdése. Ugyan látjuk-e az állatoknál, hogy a hím a hímmel, a nőstény a nősténnyel létesít szexuális kapcsolatot? Az állatok jobbak, különbséget tudnak tenni férfi és nő között. Amennyiben elfogadjuk az azonos neműek közti szexuális viszonyt, akkor azok rosszabbak, mint az állatok.”

Ezt találta mondani Manny Pacquiao, ám azért az ökölvívó mostani megnyilvánulása nem érhet meglepetésként senkit sem, hiszen mindig is nyilvánosan felvállalta a melegházasság ellenességét.

A NIKE viszont ezt már nem tűrhette és ezen nem lehet csodálkozni. Magára valamit is adó vállalat nem támogathat olyan sportolót, vagy inkább csak pusztán olyan embert, aki ilyen bigott gondolkodással bír és azt ráadásul ország világ előtt hangoztatja is. Itt nem a szabad véleménynyilvánításról van szó, - vagy annak korlátozásáról a NIKE részéről - hanem arról, hogy a 21. században valaki még mindig hátrányosan megkülönböztet valakiket pusztán a szexuális orientációjuk miatt. Pacquiao ráadásul példakép, nem csak a Fülöp-szigeteken, de a világ sok más táján is, gyerekek millió néznek fel rá az eredményei miatt.

Természetesen Pacman elnézést kért a történtekért, ám ez a NIKE vezetőit már nem hatotta meg túlságosan. Instagram oldalán azt írta, hogy nem akart bántani senkit, csak a Bibliát idézte. Twitter csatornáján a következőket írta:

„Nagyon sajnálom, hogy megbántottam az embereket a megjegyzésemmel, hogy állatokhoz hasonlítottam a homoszexuálisokat. Mindenkitől bocsánatot szeretnék kérni, akit megbántottam. Isten áldjon mindenkit.”

A NIKE rövid közleményben ítélte el Pacquiaót az általa elmondottakért.

„Manny Pacquiao szavai gyűlöletet keltenek, azokat szörnyűségesnek találjuk. A NIKE elítél mindennemű hátrányos megkülönböztetést és évek óta kiáll a melegek jogaiért és támogatja a melegeket.”

A sportszergyártó cég természetesen azt is egyértelműsítette, hogy a jövőben minden támogatói kapcsolatot megszakít az ökölvívóval.

Nem Pacquiao az egyetlen bokszoló, aki elítélendően nyilatkozott a melegekről, a közelmúltban Tyson Fury is hasonló kirohanásra ragadtatta el magát. Frank Warren ismert promóter a BBC-nek nyilatkozva elmondta, hogy a két eset természetesen roppant kínos és rosszat tesz az ökölvívásnak, ám ennek ellenére nem szabad az összes ökölvívót egy kalap alá venni.

„Teljesen mindegy, hogy honnan jössz, mindenhol találkozhatsz bigott gondolkodású emberrel. Az ökölvívás nem taszítja ki a melegeket, nem homofób. Tyson Fury esete remélhetőleg egy véletlen elszólás volt, egy rossz pillanatban elejtett nagyon rossz mondat, amit megbánt. Nem szabad általánosítani. Két magáról megfeledkezett ökölvívó miatt nem szabad elítélni a teljes ökölvívó társadalmat.”

Pacquiao tavaly májusban szenvedett vereséget Floys Mayweathertől, idén áprilisban viszont újabb mérkőzés vár rá, méghozzá a Las Vegasban megrendezésre kerülő Timothy Bradley Jr elleni.

 

(Forrás: sportrajongo.hu/Fotó:twitter)