Jump to content

Etióp klasszisok hiányozhatnak Rióból

2016. 03. 01. 12:25

Oroszország és a Kenya után Etiópia lehet a következő nagy atlétikanemzet, amely komoly doppingbotrányba keveredik, ugyanis kilenc atlétájával szemben merült fel doppingvád.

 

Az AP amerikai hírügynökség keddi híre szerint  Solomon Meaza, az afrikai ország doppingellenes ügynökségének főtitkára jelentette be az eseteket, hozzátéve, hogy a kilencből öt sportoló a világ legjobbjai közé tartozik. Az érintett atléták nevét nem hozta nyilvánosságra.Meaza beszélt arról is, hogy a gyanúba keveredett atlétákat az ügynökség beidézi meghallgatásra, a bizonyításhoz pedig további tesztek elvégzésére is szükség van. A főtitkár azt mondta, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) a másik négy sportoló adatait már bekérte, s utánajár az eseteknek.

Etiópia az elmúlt évtizedekben számos világklasszis hosszútáv- és maratonfutót adott az atlétikának, s Oroszország és Kenya után a harmadik ország, ahol tömeges doppingbotrány robbanhat ki.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) múlt kedden áprilisig adott haladékot Kenyának arra, hogy szabályzatát a nemzetközi doppingkódexnek megfelelően alakítsa át, különben a "nem megfelelő" besorolás alá kerül, ami az ország sportolóinak olimpiai szereplését is veszélyeztetheti. Az IAAF novemberben az országot érintő doppingbotrány miatt eltiltotta az orosz atlétákat a nemzetközi versenyektől, a WADA pedig felfüggesztette a moszkvai doppingellenőrző labor engedélyét. Ha a helyzet nem változik, akkor az orosz atléták is lemaradnak a riói olimpiáról.

 

(Forrás: (Forrás:mti/Fotó:stock))