Jump to content

Itt a következő doppingeset

2016. 03. 10. 09:15

Pozitív B-tesztet produkált Abeba Aregawi, a női 1500 méter korábbi világbajnoka – jelentette be szerdán az atléta ügynöke.

 

Az etióp születésű, de svéd színekben versenyző Abeba szervezetében februárban találtak doppingszert, a 25 esztendős atléta ekkor önként visszalépett a versenyektől, ugyanakkor kérte a B-próba elvégzését. A mostani teszt meldoniumot mutatott ki a versenyző szervezetében.

Abeba 2013-ban szabadtéren, egy évvel később pedig fedett pályán lett világbajnok 1500 méteren, ezen a távon Európa-bajnokságot is nyert.

Az elmúlt napokban az olimpiai és Európa-bajnok orosz jégtáncosról, Jekatyerina Bobrováról, illetve két gyorskorcsolyázóról, a rövid pályás szakágban olimpiai bajnok Szemjon Jelisztratovról és a nagypályán ötszörös világbajnok Pavel Kulizsnyikovról derült ki, hogy meldoniumot mutattak ki a szervezetében.

Nemcsak atléták és korcsolyázók akadtak fenn az elmúlt időszakban ezzel az anyaggal, hanem az ötszörös Grand Slam-bajnok orosz teniszező, Marija Sarapova és a grúzok olimpiai ezüstérmes birkózója, Davit Modzmanasvili is.

A decemberben tiltólistára került meldonium szívgyógyszerként mildronat néven terjedt el a balti államokban és Oroszországban. Hatása javítja a vérkeringést, a sportolóknál így növeli a fizikai és mentális terhelhetőséget. Egy tavalyi orosz felmérés szerint 4316 vizeletmintából 724 tartalmazott meldoniumot.

(Forrás: sportrajongo.hu;mti/Fotó:stock)