Jump to content

Káprázatosan teljesített az atlétika válogatott a fedett Vb-n

2016. 03. 22. 12:04

Extra szereplésként értékelte Spiriev Attila, a Magyar Atlétikai Szövetség sportigazgatója a magyar csapat fedettpályás világbajnokságon nyújtott teljesítményét.

 

A vasárnap zárult portlandi vb-n a súlylökő Márton Anita 19,33 méteres országos csúccsal ezüstérmet nyert, ötpróbában Zsivoczky-Farkas Györgyi az ötödik, 60 méter gáton Baji Balázs a hatodik helyen végzett.

"Ha csak tényszerűen nézzük: még nem nyertünk ezüstöt fedett vb-n, 1999 óta nem volt érmesünk, s szintén azóta nem fordult elő, hogy kettőnél több versenyzőnk végzett a nyolcban" - mondta Spiriev Attila, aki hozzátette, a 148 nemzet között Magyarország az éremtáblázaton a 19., a pontversenyben a 20. helyen zárt. (Az 1985-ös világjátékokon a gátas Siska Xénia arany-, a távolugró Pálóczi Gyula ezüstérmes lett, de a versenyt még nem világbajnokságként rendezték, bár a hivatalos vb-statisztikákban már szerepel).

A sportigazgató kiemelte Márton Anitát, aki sorozatban negyedik világversenyén ért el országos csúcsot.

"Hihetetlen, amit edzőjével, Eperjesi Lászlóval művelnek. Anita abszolút top profi, nemcsak a fejlődését, hanem a formaidőzítést tekintve is. Ráadásul rendszeresen rá tud tenni az utolsó dobásánál még egy lapáttal. A kétszeres olimpiai bajnok Valerie Adamst megverni, bármikor hatalmas eredmény" - fogalmazott Spiriev Attila. Hangsúlyozta, mindhárom nyolcban végzett atléta már 2-3 éve stabilan "hozza magát", s most is újra bizonyítottak.

"Nekünk az a feladatunk, hogy klasszisként kezeljük őket, ennek megfelelő támogatást kapjanak, hiszen a világ élmezőnyébe tartoznak."

A sportigazgató megismételte, a fedettpályás vb tükrében is az a riói cél, hogy nagyobb csapat induljon, mint négy éve Londonban (tizennyolc fő), s hárman-négyen kerüljenek a tizenhat közé. Eddig tizenkilenc magyar atléta ért el olimpiai szintet - ez ugyanakkor nem azonos a nevezhető versenyzők számával, mivel egy-egy számban többen szereztek kvótát, mint amennyien indulhatnak.

(Forrás: sportrajongo.hu;mti/Fotó:mti)