Jump to content

Harcsa egy lépésre az olimpiától

2016. 04. 13. 23:49

Harcsa Zoltán elődöntőbe jutott a törökországi Samsunban zajló ökölvívó európai olimpiai kvalifikációs versenyen szerda este, ezzel egy győzelemre van a riói kvótaszerzéstől.

A nemzetközi szövetség (AIBA) honlapja szerint 75 kilogrammos súlycsoportban versenyző magyar öklöző az ukrán Dmitro Mitrofanovval mérkőzött a négy közé kerülésért, s jobban kezdett, az első két menetben két-két pontozó látta jobbnak. A záró harmadban aztán nem hagyott kérdést Harcsa, s mindhárom bírónál elvitte a menetet, így egyhangú pontozással bizonyult jobbnak. A péntek délutáni elődöntőben a német Xhek Paskali lesz az ellenfele.

Csötönyi Sándor, a magyar szövetség elnöke az MTI-nek Harcsa teljesítményét úgy értékelte, hogy a magyar versenyző "nagyon jól bokszolt, felülmúlta akaratban és erőben is az ellenfelét. Így megérdemelten nyert az ukrán ellen, aki a második kiemelt volt, tehát a rangsorban előtte áll, ami egy óriási dolog."

"A három elődöntős szereplés szintén örömmel tölt el, amiatt felemásak kicsit az érzéseim, hogy tegnap Bacskai Balázst, és ma Kontrecz Márkot is jobbnak láttam ellenfelénél, de sajnos őket lepontozták" - fejtette ki Csötönyi Sándor.

A 91 kilós Sávoly Gergő szintén ukrán ellenféllel meccselt a nyolc között, a második kiemelt, Európa Játékok-ezüstérmes ukrán Gevorg Manukian egyhangú pontozással győzött.

Csütörtökön szünnap lesz Samsunban, pénteken az elődöntőben Harcsa mellett két magyar versenyző lesz érdekelt: Bernáth István (+91 kg) a brit Joseph Joyce, a 75 kg-os Szatmári Petra a svéd Anna Laurell Nash ellen lép ringbe.

Samsunban a férfiak tíz kategóriájában három-három riói hely talál gazdára: a súlycsoportok harmadik kvótájáról a két elődöntő veszteseinek hétvégi - a döntőkkel együtt sorra kerülő - meccsei döntenek. A nőknél - három súlycsoportban - csak a döntősök szereznek olimpiai indulási jogot. A magyar ökölvívóknak még nincs riói kvótájuk.

(Forrás: mti/Fotó: mti)